Voetbal is niet gratis

Voetbalclubs draaien nu op voor de kosten van hun geblesseerde internationals.

Via een rechtszaak in Charleroi proberen ze daar iets aan te veranderen.

Oulmers kon acht maanden niet spelen voor zijn club na een blessure met het team van Marokko. Foto AFP RSC Charleroi soccer player Majid Oulmers poses after a news conference, 11 May 2005, in Charleroi. The soccer team intends to fill a complaint against the international football federation FIFA after their player Majid Oulmers got injured in a match with his national team in Morocco. RSC Charleroi is claiming for compensation as the injury of Oulmers seems to put a final point to his career. AFP PHOTO BELGA PHOTO VIRGINIE LEFOUR AFP

Eigenlijk wou hij helemaal niet voetballen, die 17de november 2004. Zijn werkgever, Sporting Charleroi, had de Marokkaanse spelverdeler Abdelmajid Oulmers liever in België gehouden, in de voorbereiding op de volgende competitiewedstrijd. Maar de Marokkaanse voetbalfederatie besliste anders. Marokko verplichtte Oulmers om mee te spelen in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Burkina Faso.

Een tackle maakte voor Oulmers een vervroegd einde aan het duel; banden aan de linkerenkel gescheurd. Acht maanden revalidatie volgden. Zonder Oulmers werd Charleroi vijfde in België, net niet goed genoeg voor de UEFA Cup.

Gisteren begon voor de handelsrechtbank in Charleroi de zaak van Oulmers en de voetbalclub tegen onder meer de wereldvoetbalbond FIFA en de Europese voetbalbond UEFA. Charleroi eist een schadevergoeding van 615.955 euro. Want het betaalde al die tijd wel het loon van de geblesseerde Oulmers, plus zijn ziekenhuiskosten voor twee operaties. Charleroi krijgt in de rechtszaal de steun van de G-14, de lobbyvereniging van de belangrijkste Europese voetbalclubs. Die eisen samen nog eens 860 miljoen euro van de FIFA.

De G-14 hoopt via de rechtszaak vooral de machtspositie van zowel de FIFA als de UEFA te doorbreken. 'Het gaat ons niet louter om de schadevergoeding. Of om Charleroi. We steunen de club omdat ze een goede zaak heeft', zegt algemeen directeur Thomas Kurtz.

Want volgens de FIFA-reglementen is een club verplicht zijn spelers af te staan voor een interland. En kan die club daar geen vergoeding voor eisen, ook niet als de speler in dienst van zijn land geblesseerd raakt. 'En dat is oneerlijk en ondemocratisch', zegt Kurtz. De G-14 bestempelt de voetbalfederaties op basis van het Europese Helsinki-rapport uit 1999 als monopolisten die misbruik maken van hun machtspositie.

Een poging van FIFA-voorzitter Joseph Blatter afgelopen vrijdag om een rechtszaak te voorkomen, via een gesprek met de voorzitter van Charleroi, mislukte. Die heeft geen zin in een schikking en wil dat er een voorbeeld wordt gesteld.

De advocaten van beide partijen mochten gisteren hun zaak verdedigen voor de handelsrechter. De algemene verwachting is dat die nu een uitgebreid advies vraagt aan het Europees Hof van Justitie in Luxemburg, net zoals in de zaak van Jean-Marc Bosman. Een uitspraak wordt pas deze zomer verwacht.

Uiteindelijk hopen de clubs drie zaken te bereiken: een vergoeding voor geblesseerde internationals, een compensatie voor het afstaan van hun spelers voor interlands, en inspraak in de internationale voetbalkalender.

De FIFA wijst erop dat armere voetballanden geen geld hebben voor financiële vergoeding aan hun internationals, en dat een verplichting het voetbal in gevaar kan brengen. Maar volgens de G-14 poogt de FIFA, die zelf meer geld via de bonden zou kunnen verstrekken, zo de eigen portemonnee te beschermen.

    • Dirk Vandenberghe