Van Hulten: racistische trekjes in mediadebat

PvdA-voorzitter Michiel van Hulten vindt dat het mediadebat over de toename van allochtone PvdA-raadsleden 'racistische trekjes' vertoont. Vooral Het Parool en tv-programma Nova hebben zich hier volgens Van Hulten schuldig aan gemaakt. 'Deze media hebben etnische minderheden die politiek actief zijn over een kam geschoren', aldus de partijvoorzitter. 'Ik heb me er groen en geel aan geërgerd dat daar gedacht wordt dat je zomaar alles mag roepen en mensen zwart mag maken.'

Afgelopen vrijdag gaf PvdA-leider Bos een interview aan Het Parool. Daarin prees hij het grote aantal voorkeurstemmen dat allochtone kandidaten hebben gekregen, maar hij zei ook: 'We krijgen vast ongelukken met nieuwe allochtone raadsleden, maar die hebben we ook met autochtonen gehad.' Deze uitspraak haalde, tot woede van allochtone PvdA-raadsleden, de voorpagina van de krant. In Nova werd het Marokkaanse PvdA-raadslid in Rotterdam Fouad el Haji volgens Van Hulten te kritisch geïnterviewd. Van Hulten: 'Ik kreeg plaatsvervangende schaamte bij dat interview.'

De hoofdredacteuren van Nova en Het Parool verwerpen de beschuldiging. 'Het is voor het eerst in de historie dat wij van zoiets worden beticht', zegt Parool-hoofdredacteur Erik van Gruijthuijsen. 'Dit is echt onacceptabel. In de deelraad van Amsterdam-Geuzenveld zijn zes van de dertien zetels van de PvdA via voorkeurstemmen bij allochtonen terechtgekomen. Mogen wij die trend niet meer kritisch onderzoeken?'

Nova-hoofdredacteur Carel Kuyl noemt de beschuldiging lariekoek. 'Kennelijk voorziet de PvdA problemen met zoveel allochtone raadsleden. Het is volstrekt ongepast om dan met termen als racisme te gaan gooien.'

Van Hulten zegt dat hij niet tot de school behoort die problemen met etnische minderheden wil toedekken. 'En de dag na de gemeenteraadsverkiezingen zei ik al dat het grote aantal nieuwe raadsleden risico's met zich mee kan brengen. Maar die risico's kunnen optreden bij allochtone en autochtone raadsleden. Ik ben er blij mee dat zo veel allochtonen PvdA hebben gestemd en mensen via voorkeurstemmen in de gemeenteraad hebben geholpen. Dat is echte democratie.'