'Uitslag verkiezingen Wit-Rusland ongeldig'

De Verenigde Staten verwerpen de uitslag van de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland. Washington stelde gisteren dat de stembusgang van afgelopen zondag 'in een klimaat van angst' is verlopen.

Volgens de officiële uitslagen is de zittende president Aleksandr Loekasjenko herkozen met 82,6 procent van de stemmen. Zijn belangrijkste uitdager Aleksandr Milinkevitsj kreeg slechts 6 procent. Milinkevitsj zegt zelf in werkelijkheid dertig procent van de stemmen te hebben gehaald en eist nieuwe verkiezingen.

Wit-Rusland wordt al twaalf jaar autoritair geregeerd door Loekasjenko. Hij handhaaft een planeconomie in sovjetstijl, alsmede censuur en onderdrukking van elke vorm van oppositie.

Ook de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) erkent de stembusuitslagen niet. Namens de OVSE waren vierhonderd waarnemers bij de verkiezingen aanwezig. Volgens coördinator Alcee Hastings staat de democratie in Wit-Rusland nog in de kinderschoenen. 'Het willekeurige machtsmisbruik van de overheid, overduidelijk bedoeld om de zittende president te beschermen, ging ver over de grens van het acceptabele.', zei Hastings.

Volgens Oostenrijk, momenteel voorzitter van de Europese Unie, overweegt de EU nieuwe sancties tegen het land. Nu al gelden reisbeperkingen voor hoge Wit-Russische functionarissen.

Rusland is tot nog toe het enige land dat de overwinning van Loekasjenko heeft erkend. De Russische president Vladimir Poetin feliciteerde zijn Wit-Russische ambtsgenoot gisteren met zijn overwinning en zei dat de verkiezingsuitslag de band tussen de twee landen verder zou helpen versterken.

Het aantal oppositieleden dat gisteravond op het Oktoberplein in Minsk opnieuw een protestbetoging tegen de uitslag hield, was beduidend kleiner dan op de avond ervoor, waarmee een revolutie zoals die in buurland Oekraïne vooralsnog ver weg lijkt. Tegen middernacht zette een groepje activisten een tiental tenten op. De oproerpolitie was veel duidelijker aanwezig dan op de verkiezingsavond en hield mensen tegen die het Oktoberplein op wilden.

Verliezend kandidaat Aleksandr Milinkevitsj kwam gisteravond opnieuw naar het plein, waar hij zijn aanhang opriep zich voor te bereiden op een langdurige campagne.