Turner Jeffrey Wammes breekt beide enkels

Turner Jeffrey Wammes heeft tijdens de wereldbekerwedstrijd in Lyon van afgelopen weekeinde beide enkels gebroken. Dat bleek pas gisteren na een onderzoek in een Amsterdams ziekenhuis. Het 19-jarige turntalent kan daardoor de rest van het seizoen niet meer in actie komen.

Wammes blesseerde zich tijdens de vloeroefening. Na een sprongserie kwam hij verkeerd neer. In Frankrijk werd hij aanvankelijk gerustgesteld, maar arts Liesbeth Lim van de turnbond KNGU wou toch een extra onderzoek. Daaruit bleek dat beide enkels gebroken waren.

Volgende week woensdag ondergaat Wammes in Amsterdam een operatie om de stand van zijn gewrichten weer zo optimaal mogelijk te krijgen. Daarna moet hij zeker zes maanden revalideren.

Volgens bondsarts Lim is het moeilijk om nu al de gevolgen op lange termijn in te schatten. Pas over een half jaar wordt duidelijk wat de schade is aan beide enkels. Sommigen speculeren al over het einde van Wammes' carrière, maar daarvoor is het volgens Lim nog veel te vroeg.

Wammes zelf reageerde behoorlijk nuchter op het nieuws. Hoewel kenners het seizoen al hebben afgeschreven, wil de Zoetermeerder daar zelf nog niet aan denken. Hij hoopt nog steeds op deelname aan de wereldkampioenschappen in oktober in het Deense Aarhus.

Dat WK is de eerste belangrijke afspraak in functie van de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Nederland moet zich bij de beste 24 landen zien te scharen. Enkel dan mag het landenteam een jaar later ook deelnemen aan het WK in Stuttgart. Dat toernooi geldt ook als olympisch kwalificatietoernooi. Zonder Wammes is het volgens zijn voormalige coach Rob Stout haast uitgesloten dat Nederland in Aarhus een plaats bij de beste 24 haalt, wat meteen het einde zou betekenen van de kwalificatiekansen voor Peking.

Samen met Yuri van Gelder, vorig jaar wereldkampioen aan de ringen, geldt Wammes als het grootste talent van het Nederlandse turnen. In 2004 al behaalde hij als 17-jarige in Lyon zilver tijdens de wereldbekerwedstrijd. Vorig jaar werd hij derde op het onderdeel vloer op het Europees kampioenschap en elfde in het allround-klassement. Op de wereldbekerwedstrijd in New York haalde hij zijn eerste goud, zowel op het onderdeel vloer als sprong.