Tomatenrelish

Voor circa 1 liter relish:1 kilo verse tomaten1 middelgrote ui2 stengels bleekselderij200 gram half zongedroogde tomaten, of uitgelekte zongedroogde tomaten in olie5 eetlepels balsamicoazijn1 theelepel cayennepeper, of naar smaak1 eetlepel mosterdzaad100 gram bruine basterdsuikerzout naar smaak

Na boodschappen doen op de markt ontdekte ik thuis dat ik mijn peperdure 'tasty tom' tomaten (wel logisch dat ze in deze tijd van het jaar duur zijn) niet onderin de tas had moeten doen met de rest van de boodschappen er bovenop. Ze waren bijna allemaal gebarsten en niet meer geschikt voor de salade die ik die avond bij wildhamburgers wilde maken. Wat te doen? Een tomatenrelish was de meest voor de hand liggende oplossing. Ik heb een oud recept van mijn moeder opgezocht en binnen een uur was ik klaar. Deze relish was heerlijk met de hamburgers, maar ik heb hem sindsdien ook door een saus van paddestoelen en bouillon geschept, als garnituur voor een tomatensoep gebruikt, en op een boterham met oude kaas gesmeerd. Heerlijk. In de zomer, wanneer de tomaten op hun best zijn, ben ik van plan deze relish in een grotere hoeveelheid te maken, zodat ik hem voortaan in mijn voorraadkast heb. Het recept voor de wildburgers volgt binnenkort.

Doe de tomaten in een grote kom. Giet er zoveel kokend water over dat ze onderstaan en laat ze een paar minuten staan. Giet ze af. Verwijder het vel en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in grove blokjes. Doe die in een middelgrote, zware pan. Pel de ui en hak hem grof. Snijd de bleekselderij bij en snijd hem in dunne plakjes. Snijd de half-gedroogde tomaten in blokjes. Doe de ui, bleekselderij en gedroogde tomaten in de pan en zet op een middelhoog vuur. Leg er het deksel op en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat circa 45 minuten sudderen.

Voeg de azijn, cayennepeper, het mosterdzaad, de suiker en zout naar smaak toe. Laat zonder deksel nog 1 tot 1 1/2 uur sudderen, of tot bijna al het vocht is ingekookt. Schep de relish regelmatig om, zodat hij niet aankookt. Proef en breng zo nodig op smaak met extra zout of cayennepeper. Schep de relish in gesteriliseerde potjes en bewaar het tot circa 2 maanden op een koele plek of langer in de koelkast.

Kim Maclean

Morgen: hopscheuten.

    • Kim Maclean