Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage uit Warnsveld, waar een nationaal monument komt voor herdenking en eerbetoon - de 'Tuin van Bezinning' - aan politiemensen die tijdens de uitoefening van hun dienst door geweld of een ongeval zijn omgekomen. Verder aandacht voor de campagne van onder meer boulevardkrant Bild in Duitsland om nog voor het WK bondscoach Jürgen Klinsmann te vervangen. Ook aandacht voor mensen voor wie de zorgtoeslag of huurtoeslag onmisbaar is. Ned.2, 18.20-18.50u.

Herhaling uit vorig jaar van de Engelse documentaire Supersize kids - under the knife over overgewicht bij jongeren. Een radicale oplossing is een medische ingreep om de maag te verkleinen. Een meisje van zes, een tiener en een jonge vrouw worden gevolgd in hun strijd af te vallen. Ned.3, 0.05-1.00u.

Nova. Verslag van het spoeddebat in de Tweede Kamer over de hoogte van de beloning van de raad van bestuur van Essent, het verkiezingsprogramma van het rechtse Kamerlid Geert Wilders, die af wil van artikel 1 van de Grondwet over gelijke behandeling en non-discriminatie, en de Duitse scepsis jegens voetbalcoach Jürgen Klinsmann. Ned.3, 22.20-23.00u.

documentaire

Göring - Eine Karriere. Slot van een tweedelige historische documentaire over rijksmaarschalk Hermann Göring, de tweede man achter Hitler. Het verhaal van de ondergang van rijksmaarschalk Göring, die zich terugtrok uit de realiteit door weg te vluchten in een wereld van drugs, jacht en kunstroof. ZDF, 20.15-21.00u.

Leven zonder geheugen. Portret van muzikant en dirigent Clive Wearing, die na een hersenvliesontsteking aan een zware vorm van geheugenverlies lijdt. De dirigent werd in 1985 getroffen door encephalitis en hoewel z'n leven werd gered, kan hij alleen onthouden wat er de laatste zeven seconden is gebeurd. België 2 (Canvas), 20.50-21.40u.

Embedded 45. Over de invasie en het slotoffensief van Amerikaanse troepen in 1945, vastgelegd door cameramannen van het Amerikaanse leger op 35 mm. België 2 (Canvas), 21.40-23.30u.

Whistleblower: Estate agents. Serie gemaakt met de verborgen camera met vanavond aandacht voor de duistere wereld van de makelaardij. Wat gebeurt er nu werkelijk achter de schermen in die prachtige kantoren? Makelaars staan onder druk, liegen tegen hun klanten, vervalsen handtekeningen en nemen zelfs steekpenningen aan. BBC1, 22.00-23.00u.

37°: Wenn Erben streiten. Reportage over families die ruziën over erfenissen. ZDF, 22.15-22.45u.

praatprogramma

MAX en Catherine. Hoofdgast is de ster van talloze musicals en theatershows Danny de Munk. Verder gesprekken met de grootste fans van bekende Nederlanders.Ned.1, 17.35-18.30u.

De wereld draait door. Gesprek met pleegzoon en journalist Bas van Hout over Zwarte Joop, koning van de Amsterdamse onderwereld, waarover vanavond een documentaire wordt uitgezonden. Verder Leroy Westerkamp, die binnenkort naar Pakistan vertrekt om daar op de flanken van de beroemde K2 het hoogterecord paragliden te vestigen. En Bastiaan Ragas en regisseur Mischa Alexander over de Friese film Sportman van de Eeuw. Ned.3, 19.00-19.50u.

Het elfde uur. Gasten zijn de leider van Leefbaar Rotterdam, Marco Pastors, die buitenspel staat als de PvdA met CDA, VVD, en SP in zee gaat. Verder muziekjournaliste Myrthe Hilkens, die een relatie ziet tussen seksueel geladen clips en 'meisjesveilingen', 'breezerseks' en 'lollipopparty's'. En presentator Arie Boomsma over de Rotterdamse Tarwewijk, waarover aanstaande vrijdag het EO-realityprogramma Een Betere Buurt begint. Ned.1, 21.55-22.45u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn de acteurs Ineke ter Heege en Vastert van Aardenne over hun rol als koningin Juliana en prins Bernhard in het toneelstuk Juliana's Derde Weg en adviseur van de Partij voor de Vrijheid Bart-Jan Spruyt over het vandaag gepresenteerde tienpuntenplan van zijn nieuwe partij. Zangeres Berget Lewis treedt op. Talpa, 23.00-0.05u.

samenleving

Clubvan100.nl. Onder anderen de niet-joodse Miranda Brasz, die zich al jaren aangetrokken voelt tot het jodendom, waarin ze de antwoorden vindt waar ze naar op zoek is. Ze heeft in Amsterdam een gemeente gevonden waar ze welkom is en leert nu al twee jaar Hebreeuws en Ivriet. Zij zoekt nu een gelovige joodse partner met wie zij haar geloof kan delen. Ned.3, 19.50-20.35u.

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Peter R. de Vries behandelt vanavond de vastgelopen moordzaak op de Rotterdamse zakenman en multimiljonair Hans Lijesen, die in 1999 op klaarlichte dag in zijn elektronicazaak werd doodgeschoten. Hij blijkt slachtoffer van een huurmoord, met als inzet zijn erfenis van tien miljoen gulden (4,5 miljoen euro). Dit verklaart de voormalige verdachte Sjaak M., die naar Costa Rica uitweek. Volgens de man is de voormalige vrouw van Lijesen Linda V. het brein achter de moord. Zij was bang bij een echtscheiding met lege handen achter te blijven. M., die inmiddels zijn relatie met Linda V. heeft verbroken, laat De Vries weten dat hij schoon schip wil maken. Het onderzoek naar de moord op Lijesen zal worden heropend. SBS6, 20.30-21.50u.