Televisie Film van de dag

Monsieur Klein. Alain Delon speelt Monsieur Klein, een kunsthandelaar die tijdens de Tweede Wereldoorlog flink wat geld verdient aan de kunst die joden die Parijs willen ontvluchten aan hem verkopen. Op een dag beseft hij dat hij een dubbelganger heeft. Die heeft dezelfde naam, is steeds in zijn buurt en bevindt zich zelfs in zijn appartement als hij er niet is. Alleen is deze meneer Klein geen katholiek, maar een jood. Klein wordt gedwongen te bewijzen dat hij niet dezelfde persoon is als de joodse man die op hem lijkt. Op kafkaëske wijze moet hij zich verdedigen. Monsieur Klein werd geregisseerd door Joseph Losey, een Amerikaanse regisseur die op de zwarte lijst stond ten tijde van de communistenjacht van senator McCarthy. Hij emigreerde snel naar Europa. Hij wist dus wat het betekende om achtervolgd te worden en te moeten vluchten. Net als Klein.(Joseph Losey, 1976, Fr/It), België 2 (Canvas), 0.05-2.05u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg