Stuntelige bankoverval

Halverwege de jaren zeventig konden televisiekijkers zich niet langer onbekommerd verlekkeren aan spectaculair nieuws op de buis. Films als Dog Day Afternoon, Network en All The President's Men maakten kijkers bewust van de hypes en de macht van de media. De instant klassieker Dog Day Afternoon, nu te koop op een mooie dubbel-dvd, is gebaseerd op een nieuwsartikel uit 1972 over een stuntelige, uit de hand gelopen bankoverval, die binnen een paar uur uitgroeide tot een ongekend mediaspektakel. Life Magazine deed daags erna verslag: 'De bankovervaller had het uiterlijk van een Al Pacino of een Dustin Hoffman.' Drie jaar later spéélde Al Pacino die onbeholpen overvaller in het claustrofobische, tragikomische Dog Day Afternoon van Sidney Lumet. Pacino is de gelegenheidsdief die zich even een ster kan wanen. Over de echte overvaller John Wojtowicz is later nog een Nederlandse documentaire gemaakt, Based On A True Story, waaruit blijkt - 'life imitates art'- dat Wojtowicz zijn gesprekken graag doorspekt met hele stukken dialoog uit de film. In de uitstekende extra's op de dvd zien we een ietwat verwilderde Pacino, die zelf een merknaam heeft gemaakt van zijn vulkanische acteerstijl en zo als geen ander weet hoe scherp geslepen het vergrootglas van de media is.

Mariska Graveland

Dog Day Afternoon 1975. Regie: Sidney Lumet. Met: Al Pacino, John Cazale. *****

DVD KLASSIEK

Dog Day Afternoon

1975. Regie: Sidney Lumet. Met: Al Pacino, John Cazale. *****

    • Mariska Graveland