Spijbelen voor de huishoudbeurs

In de Amsterdamse Rai is deze week de huishoudbeurs.

Wat brengt jonge mensen naar dit jaarlijkse evenement?

Vriendinnen Jacqueline Vlietman en Leyla Dilsiz. amsterdam huishoudbeurs foto rien zilvold Zilvold, Rien

Claudia de Grooth (27), lerares godsdienst op een middelbare school, is altijd al op maandag vrij. Maar haar man, Edwin de Grooth (29), accountmanager bij KPN, heeft vrij genómen om samen met haar naar de huishoudbeurs te gaan. Ze zijn met de auto uit Hoogeveen gekomen. Zoontje Jayson van anderhalf is een dagje extra bij opa en oma. Nee, hij gaat niet naar de crèche. 'Ik hou hem liever in de familie', zegt Claudia. 'Dat is vertrouwder.'

'En we willen hem onze eigen normen en waarden meegeven', zegt Edwin.

Ze zijn christelijk, evangelisch.

Het Gezond en Mooi Paviljoen - daar zijn ze vanochtend begonnen.

Claudia: 'We zochten het boekje van Sonja Bakker. Bereik je ideale gewicht. Ik had op internet gezien dat ze hier zelf ook zou zijn.'

Edwin: 'Zij wil afvallen.'

Claudia: 'We willen allebéí afvallen.' Ze weegt sinds de geboorte van haar zoontje 72 kilo. Edwin 115 kilo. 'Elk jaar komt er een kilo bij', zegt Claudia. 'Dat kan zo niet langer.'

'Vind ik ook hoor', zegt Edwin. 'En die methode van Sonja Bakker is geen marteling. Je mag gewoon blijven eten.'

Claudia: 'Maar wel verántwoord eten.'

Edwin: 'Ik ben nu ook gemotiveerd hoor. Ik wil er nog lang zijn voor de kleine. In de schuur heb ik een mooie mountainbike staan. Als het lekker weer wordt, zal ik hem weer eens tevoorschijn halen.'

Ze gaan nu op zoek naar een schoonmaakmiddel voor hun houten vloer. 'Daarna', zegt Edwin, 'gaan we nog even Amsterdam in'.

'Of naar Ikea', zegt Claudia.

'Liever Amsterdam', zegt Edwin.

En dan terug naar Hoogeveen. Onderweg uit eten. 'Hoewel', zegt Edwin. 'Met dat boekje in mijn hoofd...'

'Je kunt ook gezónd uit eten', zegt Claudia.

'Weet je wat?' zegt Edwin. 'Dat dieet, daar beginnen we morgen mee.'

De lessen van Jacqueline Vlietman (19), laatste jaar mbo-administratie, waren vandaag uitgevallen. Maar die van haar vriendin Leyla Dilsiz (19), vijfde klas havo, niet. Zij spijbelt. Samen zijn ze met de trein uit Zaandam gekomen. De huishoudbeurs, zeggen ze allebei, is gezellig. En voor Leyla Dilsiz is het ook werk. Ze organiseert, naast haar school, Tupperware-party's. Ze moet weten wat er onder vrouwen leeft.

Ze zijn begonnen bij de hapjes en drankjes. Ze hebben geproefd tot ze niet meer konden. Bastognekoeken met amandelen - niet lekker. Jussaus van Remia - wel lekker. Zo meteen gaan ze naar de beautyproducten, en daarna naar de 'negenmaandenbeurs'. Zich oriënteren op wat er allemaal te koop is, zeggen ze.

Jacqueline: 'Ik ben net gaan samenwonen met mijn vriend. Voorlopig bij zijn ouders. Maar ons huis wordt nu gebouwd. Als we daar wonen, wil ik nog een paar jaar werken. En dan kinderen.' Haar vriend verkoopt hypotheken. Ze gaan in Slootdorp wonen, bij Wieringerwerf.

Leyla: 'Ik wil eerst trouwen. Niet uit geloofsovertuiging hoor. Ik vind dat gewoon mooi. En het is beter.' Haar vriend zit in het laatste jaar van de opleiding tot elektromonteur. Zij wil kinderen als hij klaar is en werk gevonden heeft.

Haar moeder heeft de ziekte van Huntington, zegt ze. Een erfelijke ziekte waardoor haar hersenen raken aangetast. Ze is vergeetachtig, kan zich niet goed bewegen. Leyla heeft die ziekte misschien ook, 50 procent kans. Daarom wil ze nú leven, alles doen wat ze graag wil. Niet doorleren, geld verdienen, snel een gezin.

Nee, ze wil zich niet laten testen. 'Als ik het heb, is er geen moeder meer die haar zoon met mij laat trouwen', zegt ze. Logisch, vindt ze. 'Ik zou het zelf ook niet goed vinden.'

Ze kennen elkaar al vanaf de brugklas. Ze gaan bijna nooit meer samen op stap. Leyla wijst naar Jacqueline: 'Zij is niet van haar vriend te scheiden.'

Jacqueline: 'Maar hier had hij geen zin in.' Ze lacht.

    • Jannetje Koelewijn