Rijke pensioenfondsen staan niet in CPB-analyse

Voor de zoveelste keer komt het Centraal Planbureau (CPB) met onvolledige en misleidende informatie om het kabinet nieuwe smoezen te geven voor bovenmatige bezuinigingen. Dit keer dient de vergrijzing als argument (NRC Handelsblad, 17 maart).

Volgens het CPB zou de overheid de komende vijf jaar 20 miljard euro moeten ombuigen om de vergrijzing te kunnen opvangen. Waar denkt u aan bij het thema vergrijzing? Aan onze rijke pensioenfondsen, die in de hele CPB-analyse niet eens zijn meegenomen!

Samen beheren de pensioenfondsen op dit moment 635 miljard euro en ze haalden daarop vorig jaar maar liefst een rendement van 26 procent. Vorige week nog maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat bekend. Onze pensioenfondsen zijn in 2005 bijna 100 miljard rijker geworden! En dan moet de overheid nog eens 20 miljard snoeien om een - in dit licht - schamele 20 miljard euro vrij te maken?

Ik hoop dat het kabinet nu eindelijk gaat begrijpen waarom de weggebleven rechtse kiezers en de linkse kiezers het gevoerde bezuinigingsbeleid niet snappen.

Om over het nog steeds niet dalen van de pensioenpremies nog maar niet te spreken.

    • Mw. Drs. J.A.M. Ley Driebergen