PSV aan leiband coach

Guus Hiddink zinspeelt ondanks een doorlopend contract op een vertrek bij PSV. De clubbestuurders kunnen slechts machteloos afwachten wat hij zal doen.

Leidinggeven aan iemand die boven je staat. Dat is lastig, zo ondervinden de bestuurders Rob Westerhof en Jan Timmer op dit moment bij voetbalclub PSV. Ze krijgen geen vat op technisch-directeur en hoofdtrainer Guus Hiddink wiens toekomst ondanks een doorlopend contract ongewis is. De afgelopen dagen zochten de drie hoofdrolspelers de publiciteit.

Jan Timmer liet afgelopen zondag in De Telegraaf weten het getraineer van hoofdtrainer en technisch-directeur Guus Hiddink zat te zijn. Timmer houdt als president-commissaris toezicht op de directie waarin onder anderen Hiddink (technische zaken) en oud-Philipsbestuurder Rob Westerhof (voorzitter) zitting hebben.

Hiddink flirt openlijk met andere werkgevers (Engelse of Russische voetbalbond) maar hult zich tegelijkertijd in nevelen als zijn toekomst wordt besproken, zo is de klacht. 'Het is niet in het belang van de club. Ik vind dat iemand sneller zijn beslissing kenbaar moet maken', verklaarde Timmer dit weekeinde.

Zijn uitlating was opmerkelijk omdat Timmer ook twee jaar geleden al de publiciteit zocht, toen Hiddink bij PSV directeur werd. De voormalige bestuursvoorzitter van Philips vond destijds dat Hiddink te veel macht kreeg en te veel geld zou gaan verdienen. Die openlijke strijd kon hij van oud-voorzitter Harry van Raaij niet winnen. En ook nu lijkt de actie van Timmer niet het beoogde effect te hebben.

'Hiddink staat in de praktijk boven Westerhof en Timmer. Hij heeft de steun van de spelers, de supporters en de media. Het laatste wat Timmer dan moet doen is zijn gelijk halen via de media. Hij wil zich laten gelden, nu alle aandacht naar Hiddink gaat, maar daarmee maak je de schade voor de club alleen maar groter', zegt Frank van den Wall Bake.

Als marketing-deskundige beweegt hij zich al decennia in het gebied waar sport en bedrijfsleven samenkomen. En hij heeft al heel wat voormalige topbestuurders uit het bedrijfsleven zien stranden. 'Jos Staatsen (Sport7), Mickey Huibregsten (NOC*NSF) en Frank Kales (Ajax) waren mannen die hun sporen hadden verdiend. Maar in de sport liep het fout.'

Een voetbalclub laat zich volgens Van den Wall Bake niet als een bedrijf besturen. 'Die mannen missen het stukje intelligentie om te erkennen dat sport een andere wereld is. In hun ijdelheid zien ze dat snel over het hoofd', stelt hij. 'In voetbal gaat het opeens om passie, emotie en je hebt met vrijwilligers te maken. Iemand ter verantwoording roepen, gaat dan niet zo gemakkelijk. Daar komt bij dat de druk van de media groot is: één keer je neus snuiten en er wordt gezegd dat je een longontsteking hebt.'

De meeste clubs hebben op papier een goede organisatie meegekregen. Niet voor niets laten ze zich liever BVO (betaald-voetbalorganisatie) noemen. De drie grootste clubs zijn te vergelijken met een flinke onderneming: de directie wordt gecontroleerd door een (zware) raad van commissarissen. Maar zodra een veel scorende spits of een succesvolle trainer niet aan de leiband loopt, helpt geen organisatieschema meer.

Van den Wall Bake: 'In een bedrijf kan je iemand tot de orde roepen. Heb je macht. Tekenend is ook dat Timmer twee jaar geleden een ontsnappingsclausule wilde hebben: als hij van Hiddink af wilde, moest dat kunnen. Oké, zei Guus, voor mij hoeft het niet, maar dan wil ik ook vrij zijn om te vertrekken. Diezelfde clausule breekt PSV nu op.'

Hiddink zou zichzelf nu voor een bedrag van naar verluidt 500.000 euro vrij kunnen kopen. Voor 1 april krijgt PSV duidelijkheid of hij dat ook doet.

    • Koen Greven Enerik van der Walle