Ophef over zoeken op Amazon

De internetboekhandel Amazon.com heeft gisteren zijn zoekfunctie aangepast na klachten van een pro-abortusgroep. De zoekfunctie van de Amerikaanse webwinkel gaf bij de term 'abortion' (abortus) de suggestie 'did you mean adoption' ('bedoelde u adoptie'). De site toonde vervolgens wel gewoon een lijst met titels over abortus.

Volgens Amazon was er geen sprake van menselijke opzet, maar van een simpel technologisch verschijnsel. De twee woorden verschillen in het Engels slechts twee toetsaanslagen, waardoor de spellingchecker automatisch deze suggestie deed.

Maar, wie zocht op adoptie kreeg niet de suggestie om te zoeken op abortus. Dat kwam, aldus een woordvoerder van het bedrijf in The New York Times, omdat veel mensen die zochten op abortus ook boeken zochten over adoptie. Andersom zou dit niet het geval zijn geweest. De website slaat dit zoekgedrag op en past de spellingcorrector hier op aan.

Met de aanpassing is de controverse echter nog niet over. Volgens de abortusactivisten is Amazon nog steeds partijdig. De boektitels die de website bovenaan in de treflijst zet, zouden vaker 'pro-life' zijn, oftewel tegen abortus. Amazon heeft nog niet gereageerd op deze nieuwe beschuldiging.