Nederland ziet niks in `B-lidmaatschap` EU

BRUSSEL. De Nederlandse regering vindt het geen goed idee om landen die willen toetreden tot de Europese Unie een B-lidmaatschap toe te kennen. ”Dat is vlees noch vis”, zei staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken vanmorgen. Vorige week nam het Europese Parlement een motie aan waarin werd opgeroepen tot het creëren van een lichte vorm van lidmaatschap voor de EU. Nieuwe landen zouden kunnen meedoen aan diverse samenwerkingsverbanden, zonder volledig toe te treden tot de EU. ”Dit is een verkeerde reactie op de uitbreidingsmoeheid in Europa”, zei Nicolaï. ”Burgers in die nieuwe landen zullen het gevoel hebben dat ze tweederangs zijn. En voor de burgers in de oude landen van de Europese Unie is het een vage tussenvorm die ze niet goed begrijpen.” Er kan volgens Nicolaï niet worden getornd aan afspraken die al zijn gemaakt.