Nacht van protest in centrum Minsk

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk is ook gisteravond en vannacht betoogd tegen president Aleksandr Loekasjenko en zijn volgens waarnemers frauduleuze herverkiezing. De betogers trokken op het centrale Oktoberplein tenten op, een signaal dat ze hun actie willen voortzetten.

Ruim vijfduizend betogers trotseerden gisteravond de winterse kou voor het protest, vierhonderd van hen brachten de hele nacht op het plein door. 'Ik verwacht dat ze ons nog even tolereren, en als de buitenlandse pers is vertrokken slaan ze ons de koppen in', zei een politicus. Een commandant van de speciale troepen zei: 'Als die hippies hier in tenten slapen, slapen ze de komende vier jaar ook in tenten, maar dan ergens anders.'

Oppositieleider Aleksandr Milinkevitsj, de rivaal van Loekasjenko, riep de betogers op vanavond weer te protesteren tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen, die hij 'een anti--constitutionele coup' van 'de illegale president' Loekasjenko noemde.

In tegenstelling tot zondag, toen tienduizend tegenstanders van Loekasjenko kwamen opdagen, was er gisteren veel oproerpolitie rond het Oktoberplein samengetrokken. Zij kwam niet in actie, maar hield wel activisten tegen die met voedsel en meer tenten naar het plein kwamen. Leden van studentenbeweging Zoebr klaagden over de gebrekkige voorbereiding van de oppositie. 'Ze beloofden dat er thee en tenten zouden zijn, maar ze hadden niets. Dus komen we nu zelf maar met tenten.' Een oppositieleider gaf toe niet op zo'n hoge opkomst te hebben gerekend, de leiders beschikten daarom aanvankelijk slechts over zwakke megafoons.

Volgens de officiële cijfers kreeg Loekasjenko zondag ruim 82 procent van de stemmen, tegen zes procent voor Milinkevitsj. Volgens buitenlandse waarnemers waren de verkiezingen noch vrij, noch eerlijk.

Loekasjenko zelf liet zich schamper uit over de protesten. 'De revolutie waarover zo veel is gepraat is mislukt', zei hij. 'U hebt onze oppositie gezien, en als u redelijk bent zult u overtuigd zijn dat ze waardeloos is.' Hij stelde dat de kiezers hebben laten zien 'wie de baas is' in Wit-Rusland.

    • Coen van Zwol