Mijn opa en oma waren al vegetariërs in de oorlog

Wat maakt vegetariërs sexy? 'Ze hebben een gezond en slank lijf. Ze zijn gevoelig en hebben veel diepgang.' Dat zei Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren gisteren, toen ze bij falafeltent Maoz de prijs voor de Meest Sexy Vegetariër uitreikte.

Wat was ik blij dat te horen, vooral dat van die diepgang. Ik kom namelijk uit een groot geslacht van vegetariërs, al zijn sommigen in mijn familie bitterbalvegetariërs. Dat betekent dat ze wel bitterballen eten 'omdat die niet op vlees lijken'. Mijn opa en oma waren al vegetariërs in de Tweede Wereldoorlog. (En ook erna, trouwens. Dus dat je niet denkt: ja, zo kan ik het ook.)

Marly van der Velden won de prijs. Zij is achttien en speelt in Goede Tijden Slechte Tijden de rol van Nina Sanders (ik ben dol op soapnamen, en Nina Sanders vind ik een zeer goede soapnaam). Bij de mannen won Antonie Kamerling, maar hij was er niet bij. Hij was 'op een vegetarische vakantie met zijn dochter', verklaarde Thieme. Ik probeerde me daar van alles bij voor te stellen, maar kreeg niet direct een beeld.

Ik was sowieso nogal in gedachten verzonken, want ik zat naarstig te bedenken hoe het kon dat juist twee GTST-ers de meest sexy vegetariërs waren. Was dit toeval? Of zat hier een diepere betekenis achter? Of zijn GTST-fans gewoon types die op internet gaan stemmen voor hun idool? Ik denk eigenlijk het laatste. Jammer, ik had er graag een kosmisch verband in ontwaard.

Van de vijfduizend stemmen had Marly er tweeduizend gekregen, veel meer dan Kim van Kooten en übervega Georgina Verbaan (óók GTST. Fascinerend, niet?). Van Antonie Kamerling vond ik het iets minder knap dat hij had gewonnen: zijn concurrentie bestond uit vego's als Francisco van Jole en Dolf Jansen (zeer slank lijf).

Marianne Thieme was blij dat Marly de prijs, een ketting van knoflooktenen, in ontvangst kwam nemen. Want Marianne Thieme wil het vegetarisme 'uit het geitenwollensokkensysteem' halen, vertrouwde ze me achter de falafeltent toe.

Dat gaat met Marly zeker lukken, want Marly weet hoe het is om opgejaagd wild te zijn. Ze heeft duizenden fans, die haar elke avond op tv fotograferen en die foto's op internet zetten. 'Heeft iemand haar nog gevangen vanavond?' staat er dan wanhopig op het Marly-forum.

    • Aaf Brandt Corstius