'Met 30.000 euro ben ik tevreden'

Ernst van Spronsen (29) is floormanager van een productieafdeling van Thermo Electron. Brutoloon: 1.950 euro per maand Nettoloon: 1.500 euro Wonen: 600 euro Eten: 225 euro Kleren: 80 euro Uitgaan: 125 euro Auto: 180 euro Hobby's: 185 euro Sparen: 105 euro

Wat doe je met het geld dat je spaart?

'Ik zet vooral geld opzij om daar eens in de paar maanden iets groots van te kunnen kopen. Dat kan een espresso-apparaat zijn, maar ook een boormachine. Ik maak meubels in mijn vrije tijd en ik speel graag met elektronica, vandaar. Voor die meubels heb ik ook veel hout nodig, wat niet goedkoop is. Of het geld gaat op aan een grote onderhoudsbeurt van mijn auto. Ik kom eigenlijk niet toe aan sparen voor de langere termijn.'

Waaraan wil je minder geld uitgeven?

'Vooral aan mijn hobby's. Die leveren me te veel rommel aan gereedschap en andere spullen op, maar ik heb het wel allemaal nodig. Als ik bijvoorbeeld zelf de uitlaat van mijn auto vervang om geld uit te sparen, heb ik daar weer speciale apparaten voor nodig. Een gemiddelde werkplaats zou jaloers zijn op mijn arsenaal aan gereedschap. Ook koop ik te veel kleren. Ik zou nog een krant willen hebben, al heb ik er geen tijd voor en zit ik niet op al dat papier te wachten. Misschien neem ik een internetabonnement als ik geld over heb.'

Met welk jaarsalaris ben je tevreden?

'Momenteel verdien ik te weinig voor wat ik doe. Ik zou eigenlijk 2.500 euro bruto moeten verdienen. Met een jaarsalaris van 30.000 euro zou ik tevreden zijn. Maar ik weet dat ik dat over een paar jaar toch wel ga verdienen. Nu zou dat salaris voor mij vrij hoog zijn, maar over een paar jaar ben ik het waard. Naar verhouding verdien ik evenveel als mijn collega's, aan wie ik leiding geef. Ik ben hoger opgeleid met mijn HBO-studie elektrotechniek, maar zij hebben meer ervaring. In vergelijking met mijn vrienden verdien ik iets minder, maar de helft studeert nog. Die komen sowieso niet aan mijn salaris.'

Hoe belangrijk vind je je salaris?

'Waardering vind ik het belangrijkst. Die wordt natuurlijk mede uitgedrukt in je salaris. Dat moet vooral in verhouding staan tot de inzet die je levert. Leuk werk is ook van belang, maar ik wil vooral mijn prestatie beloond zien. Het zou goed kunnen dat ik binnen een paar jaar rond ga kijken of er nog leuke banen zijn. Je moet in de gaten blijven houden of het ergens anders leuker is en of je daar meer kunt verdienen.'

Derk Walters

    • Derk Walters