Merknaam Bavaria betwist door leden Europese Unie

BRUSSEL. Bavaria-bier mag in een aantal Europese landen wellicht geen Bavaria-bier meer heten. Bierfabrikanten uit de Duitse deelstaat Beieren eisen op grond van Europese regels dat Bavaria van naam verandert. Bavaria is de Latijnse en Engelse naam voor Beieren. Gisteren heeft minister Veerman van Landbouw in Brussel tevergeefs geprobeerd zijn collega`s over te halen tot een wijziging van die regels.

Het gaat om de regels voor producten met een zogenaamde `geografische aanduiding`. Die bepalen bijvoorbeeld dat Parmaham alleen zo mag heten als het is gemaakt in of rond de Italiaanse stad Parma. Beierse bierbrouwers zijn op grond van die regels de afgelopen jaren rechtszaken begonnen tegen Bavaria. Er lopen nu procedures tegen Bavaria in Duitsland, Italië en Spanje. De bierbrouwer wil de zaak aanhangig maken bij het Europese Gerechtshof.

Gisteren praatten de ministers van Landbouw van de EU over aanpassing van de regels voor producten met een geografische aanduiding, om redenen die niets met deze zaak te maken hebben. Minister Veerman wilde meteen regelen dat bedrijven die beschikken over een geregistreerde merknaam, zoals Bavaria, niet in problemen kunnen komen door die regels. Andere landen vonden dat niet nodig. Veerman stemde als enige tegen de wijzigingsvoorstellen.