Manifest

Slow food mag dan in zijn, fast food is een stuk praktischer. Maar fast food is vies en ongezond, dat wisten we ook al voordat we de film Supersize Me zagen. Voor wie doordeweeks weinig tijd heeft en toch lekker en gezond wil eten, introduceerde ik gisteren de term speed-koken. Ik heb er nog geen internationaal octrooi op aangevraagd, maar misschien moet ik dat alsnog doen. Googelen levert slechts informatie over peperdure, supersonische apparatuur op, waarmee in een paar minuten een driegangenmaal kan worden klaargestoomd plus een informatief artikel over weekdieren waarin wetenschappers onderzoeken hoe snel messchelpen zich voortbewegen. Voor wie het weten wil: ze blijken dertig centimeter per minuut af te leggen.

Speed-koken is volgens mij dé oplossing voor de next-generatie. En omdat ik mijzelf, in alle bescheidenheid, als grondlegger van deze nieuwe culinaire stroming beschouw, mag ik de spelregels bepalen:

1speed-koken doe je in maximaal 15 minuten, gerekend vanaf het moment dat je de koelkast opentrekt totdat je aan tafel zit

2 alle keukenapparatuur en kooktechnieken zijn toegestaan, waarbij broodbakmachines en barbecues zich per definitie diskwalificeren

3niet koken mag ook, dus maaltijdsalades of uitgebreide sandwiches behoren tot de mogelijkheden

4je gebruikt voor speed-koken in principe verse producten, aangevuld met kwalitatief goede spullen uit de vriezer en voorraadkast.

Vooral dat laatste criterium is multi-interpretabel. Een paar voorbeelden ter verduidelijking. Onder goede spullen versta ik wel: groenten, vis en eventueel vlees uit de diepvries, blikken met peulvruchten, tonijn en tomaten, potten gegrilde paprika's, mayonaise en fond, rijst en deegwaren, sojasaus en vooruit, bouillonblokjes. Wat ik er in ieder geval niet onder versta is: kant-en-klare sauzen als Chicken Tonight, Aardappel Anders en prefab bouwpakketten van Knorr, Maggi of Conimex, waar je alleen nog verse groente en vlees aan toe hoeft te voegen.

Vanavond vis met tomaat en boterbonen; een speed-versie van een toch al snel recept uit De snelste keuken van Donna Hay.

Voor 4 personen:

2 eetlepels olijfolie

4 stevige witvisfilets van 180 g

1 ui, in ringen

½ theelepel chilivlokken

3 rijpe tomaten, in partjes

2 tl geraspte citroenschil

2 bl. boterbonen, afgespoeld

2 eetl. peterselie, grofgehakt

Verhit de 1 eetlepel olie in een koekenpan op halfhoog vuur. Bestrooi de vis met zout en peper en bak 4 à 5 minuten aan elke kant tot hij net gaar is. Fruit intussen de ui en chilivlokken 2 minuten zachtjes in een andere pan. Draai het vuur hoger, voeg de tomaten en citroenrasp toe en bak 3 minuten. Voeg de bonen toe en warm alles goed door. Maak op smaak met zout, peper en peterselie. Verdeel de tomatenbonen over 4 borden en leg de vis erop.

Vrijdag jouw speed-recept in de krant? Stuur het naar www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil