Lekker goedkoop huren

Huurders met een goed salaris houden goedkope huurwoningen bezet.

Waarom zou je een dure hypotheek nemen als je goedkoop huurt?

Raymond Hietveld betaalt per maand 428 euro kale huur voor zijn appartement dat hij huurt van de woningstichting in Veenendaal. Zes jaar geleden kreeg hij de woning, een flinke woonkamer en drie slaapkamers, toegewezen op basis van het salaris dat hij toen verdiende.

Een redelijk salaris, maar geen vetpot. Inmiddels verdient de fiscaal jurist veel meer en kan hij een hypotheek krijgen van 285.000 euro. Maar Hietveld blijft zitten waar hij zit, omdat hij het nu eenmaal naar zijn zin heeft in zijn ruime appartement niet ver van het centrum van Veenendaal, dat hij alleen bewoont.

'Scheefwonen' is de officiële term voor mensen met een hoog inkomen die in een goedkope huurwoning zitten. Minister Dekker van Volkshuisvesting wil daar graag iets aan doen, omdat ze vindt dat betaalbare huurwoningen vrij moeten komen voor starters en lage inkomensgroepen.

Maar of scheefwonen echt een probleem is, is nog maar de vraag. De Woonbond, die belangen van huurders behartigt, vindt van niet. Volgens woordvoerder René van Genugten kloppen de cijfers die de pleitbezorgers voor het aanpakken van scheefwoners gebruiken niet. Het zou gaan om 45 procent van de huurders die een huis van een woningcorporatie bewonen. Maar de Woonbond komt op hooguit 15 procent. 'Als je het over scheefwonen hebt, moet je niet kijken of iemand boven de inkomensgrens komt van de doelgroep waarvoor corporaties bouwen, maar welk deel van zijn besteedbaar inkomen hij kwijt is aan huur.'

Ook huren is allang niet goedkoop meer. Volgens de Woonbond vormen de 'scheefwoners' maar een kleine groep. 'Daarvan is een groot deel 65 jaar of ouder. Zij hebben geen alternatief meer, voor hen is een koopwoning niet haalbaar. Uiteindelijk hou je een groep van 9 procent over die je echt scheefwoners kunt noemen.'

Scheefwoners bestempelen als asociaal - ze wonen immers in een huis dat bedoeld is voor mensen met een lager inkomen - getuigt van een 'eenzijdige vernauwde blik op huurders', vindt Van Genugten. 'Iemand met een goed salaris die huurt, krijgt geen enkele subsidie. Wanneer hij een soortgelijk huis koopt, is hij dankzij allerlei belastingmaatregelen minder kwijt aan woonlasten. '

Waarom verhuizen als je prima woont en de huur laag is? Er zijn genoeg redenen om in een goedkope huurwoning te blijven: in plaats van een hoge hypotheek aflossen kan je het geld besteden aan reizen, kleding of andere luxe. Bovendien is er voor velen niet een echt aantrekkelijk alternatief: koopwoningen zijn, vooral als ze op een enkel salaris gekocht moeten worden, nauwelijks betaalbaar en iets duurdere huurwoningen zijn nauwelijks beschikbaar.

En, zoals Raymond Hietveld zegt, wie huurt is flexibel. 'Ik ben niet op zoek naar een koopwoning, maar kijk wel af en toe rond. Kopen is alleen aantrekkelijk als je zeker weet dat je ergens minimaal vijf jaar wilt blijven wonen, anders leg je er geld op toe. Ik denk dat ik de komende twee jaar wel in deze regio blijf wonen, maar daarna weet ik het niet.'

Hietveld begrijpt dat op het moment dat iemand gaat huren naar het salaris wordt gekeken. Maar een vijfjaarlijkse inkomenstoets, zoals Dekker wil, vindt hij 'kolder'. Je kunt mensen niet dwingen om te verhuizen. 'Moet je dan ergens gaan wonen waar je eigenlijk niet wilt zitten? Ik wil alleen een huis kopen als ik iets tegen kom dat ik echt mooi vind.'

    • Karin Quint