Leden geven noodlijdend Avebe 15 mln

De boerenledenraad van zetmeelcoöperatie Avebe heeft er gisteravond mee ingestemd om de komende drie jaar 15 miljoen euro te storten in het concern. Daar verdwijnen 200 van de 1.300 arbeidsplaatsen.

De 4.000 ledenboeren staan garant voor een overbruggingskrediet van 25 miljoen euro, dat de banken nu verschaffen. Verder laten de aardappeltelers 10 miljoen euro aardappelgeld voor een jaar op een rendementsrekening van Avebe staan. De extra geldbijdrage van de boeren was cruciaal voor het voortbestaan van het zetmeelbedrijf, bevestigt woordvoerder Harry Jasken.

Jacob Bartelds van de werkgroep zetmeelaardappelen van LTO Nederland is niet blij met de onvoorwaardelijke instemming van de boeren met het directievoorstel. 'Men had aanvullende eisen moeten stellen over verdere kostenbesparingen door aanvullende reorganisaties. Als we een beursgenoteerde onderneming waren geweest, hadden financiers ook geëist dat er rendement werd behaald.' Volgens Bartelds verliezen de boeren nu ook hun greep op de gang van zaken binnen Avebe. 'Als het bedrijf niet goed draait, ben je de zeggenschap over 40 miljoen euro kwijt.'

Afgelopen weekeinde werd bekend dat de centrale ondernemingsraad van Avebe akoord is met een reorganisatie, waarbij 200 van de in totaal 1.300 arbeidsplaatsen verdwijnen. De Avebe-fabriek in Veendam gaat dit jaar dicht. De vestiging in Foxhol sluit zijn poorten in 2010 of 2011. Vorig boekjaar leed Avebe een verlies van 69 miljoen euro bij een bruto-omzet van 660 miljoen euro, als gevolg van reorganisatiekosten en de personeelsstakingen in september vorig jaar.

De resultaten bij de zetmeelonderneming staan onder druk door toenemende concurrentie van maïszetmeelverwerkers in Europa. De nieuwe raad van bestuur, Okke Koo en financieel directeur Gert Jan Noordermeer, willen de komende vier jaar vooral de nadruk leggen op aardappelzetmeel.