Kind krijgt vaak alternatief medicijn

ROTTERDAM. Eenderde van de Nederlandse ouders geeft zijn zieke kind alternatieve medicijnen of laten het een alternatieve medische behandeling ondergaan. Bijna de helft van de kinderen krijgt homeopathische middelen of kruidengeneesmiddelen. Ook voedingssupplementen (zoals vitaminen) en manuele therapie zijn populair. Veel kinderen krijgen meer dan één alternatieve behandeling. De cijfers komen uit een onderzoek van kinderartsen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht en het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Ze ondervroegen 600 ouders anoniem over het gebruik van alternatieve geneeswijzen. De resultaten staan in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat afgelopen zaterdag verscheen. Kinderartsen vinden het verontrustend dat drie op de vijf ouders niet tegen een arts zeggen dat hun kind ook alternatief wordt behandeld. Niet alle natuurlijke of alternatieve medicijnen zijn veilig, schrijven de kinderartsen. Een enkel alternatief medicijn versterkt of verzwakt de werking van reguliere medicijnen.