Kikkers produceren onhoorbare geluiden

Rotterdam. Kikkers communiceren met geluiden die voor mensen onhoorbaar zijn. Dit blijkt uit bandopnamen van een zeldzame Chinese kikkersoort (Amolops tormotus). Bioloog Albert Feng van de Universiteit van Illinois en zijn collega`s publiceerden hierover onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Daarmee treden kikkers toe tot het gezelschap van dieren die `ultrasoon communiceren`, zoals dolfijnen, vleermuizen en een aantal knaagdieren. De onderzoekers beschrijven het geluid van de Chinese kikker als een vogelachtig gezang. Mogelijk maken de onhoorbare frequenties het de kikkers makkelijker de onderlinge communicatie te onderscheiden van het lawaai van stromend water in hun omgeving.

Kikkers produceren onhoorbare geluiden Door een onzer redacteuren Rotterdam. Kikkers communiceren met geluiden die voor mensen onhoorbaar zijn. Dit blijkt uit bandopnamen van een zeldzame Chinese kikkersoort (Amolops tormotus). Bioloog Albert Feng van de Universiteit van Illinois en zijn collega`s publiceerden hierover onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Daarmee treden kikkers toe tot het gezelschap van dieren die `ultrasoon communiceren`, zoals dolfijnen, vleermuizen en een aantal knaagdieren. De onderzoekers beschrijven het geluid van de Chinese kikker als een vogelachtig gezang. Mogelijk maken de onhoorbare frequenties het de kikkers makkelijker de onderlinge communicatie te onderscheiden van het lawaai van stromend water in hun omgeving.