Je deint, wiegt en schudt al na een uurtje les

De basics van buikdansen heb je al na een uurtje les aardig onder de knie.

Het is veel leuker dan dat eentonige steppen.

Buikdanseres Izara: 'Je danst wel, en verleidt, maar houdt zelf volledig de regie.' Foto's Bram Budel Buikdansles in buurtcentrum Transvaal in Amsterdam-Oost onder leiding van Willemijn(m)= Izara Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 060228 Dansen Vrouwen Boyer, Maurice

Juf Izara laat haar navel schijnbaar moeiteloos centimeters opwaarts bewegen. Terwijl die beweging zich voltrekt, blijft de rest van haar lichaam roerloos. Ze observeert haar flexibele buik met geveinsde verbazing, alsof de beweging zich buiten haar macht om voltrekt.

Met sierlijke handgebaren benadrukt ze haar autonome navel nog eens extra. Dan kijkt ze, met een geheimzinnig glimlachje en verleidelijk geloken ogen, half op naar het imaginaire publiek. 'Vergeet niet je sexy buikdansoogjes, dames! En lachen!'

Bij de buikdansles in het buurtcentrum het Claverhuis in de Amsterdamse Jordaan gaat dat alles de tien cursisten aan wie deze mededeling gericht is, aanzienlijk minder gemakkelijk af.

Eerst is het zaak de buik- en heupregio te bewegen, zonder dat alle andere lichaamsdelen meedeinen - isoleren, heet dat met een vakterm. Maar bij sommigen die graag alleen met de heupen willen schudden, schommelen de schouders gewoon gezellig mee. Wil je dit voorkomen, dan moet je de volledige controle hebben over de spieren in je onderlichaam: buik-, bil-, én bekkenbodemspieren. Dat houdt in: niet-aflatend aanspannen. 'Knijpen, knijpen, knijpen, knijpen!' roept Izara opgewekt. Verleidelijk kijken lukt dan niet meer. Laat staan lachen.

Toch is het leuk, buikdansen. En lekker. En ontzettend populair. Sinds Shakira met haar hit Whenever, Wherever in 2002 bewees dat buikdansen niet was voorbehouden aan voluptueuze vrouwen van Arabische origine, stromen de cursussen vol. Niet alleen met vormeloze pubers die op schoolfeestjes net zo willen shaken als de Colombiaanse seksbom, maar ook met jonge, werkende vrouwen van rond de dertig die wel willen bewegen, maar zich liever niet eentonig in het zweet steppen in een onpersoonlijk sportcomplex.

Bovendien maakt buikdansen dat je je mooi voelt. De buik, bij laatstgenoemde groep al aardig in aanwas, wordt er bejubeld, vrouwelijke rondingen volop gevierd. Bij deze dans past een beetje rond beter dan strak en plat.

Het is van oorsprong dan ook een vruchtbaarheidsdans, in sommige culturen zelfs een baringsritueel. De huidige vorm van buikdans bestaat uit een scala van oriëntaalse dansen, afkomstig uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Griekenland en Turkije.

Alle culturen kennen andere accenten: Egyptisch bijvoorbeeld is heel sierlijk, met sterk geïsoleerde bewegingen en nadrukkelijk 'naar binnen gericht'. Een beweging die daarvandaan komt is de hipdrop: alle gewicht rust op het standbeen, terwijl de heup aan de andere kant een repetitieve, neerwaartse beweging maakt. Turkije, qua dansen meer open en extravert, kent juist de hiplift: door het verplaatsen van het gewicht van het ene op het andere been, springt de heup opgewekt omhoog.

Izara, eigenlijk Willemijn Bijl geheten, geeft in Amsterdam drie avonden per week een uur les. De juf is volleerd: ze buikdanst al meer dan zes jaar, en beschouwt de dans als een ode aan de vrouwelijkheid. 'Maar niet op een erotische of seksistische manier, zoals op vrijgezellenfeestjes. Je danst wel, en verleidt, maar houdt zelf volledig de regie. Buikdansen gaat ook over feminisme, vrouwelijke kracht en zelfvertrouwen.'

Tijdens de les wordt dan ook gewerkt aan houding en trots. 'Sta rechtop, hoofd omhoog, borst vooruit!' Maar sexy bewegingen worden evenmin geschuwd. Met de heupen draaien, schudden met de schouders (in de praktijk: borsten) en snel trillen met de billen, het hoort er allemaal bij.

Na een uurtje les deinen, schommelen, wiegen en schudden de beginnelingen moeiteloos mee. Althans, het oogt inmiddels heel aardig. Dat komt voornamelijk door de in allerijl aangeschafte buikdansbelts, die met hun rinkelende muntjes elke beweging vrolijk luister bijzetten. Als vervolgens met ontspannen Arabische loungemuziek de les wordt afgerond, kunnen de cursisten tevreden zijn. Er is gesport, maar niet te zwaar, en iedereen is voor even weer heel blij met haar buik.

    • Herien Wensink