Jan Andreae: ik was een boodschappenjongen

'Een boodschappenjongen' en een 'postduif'. Dat was de rol van Jan Andreae binnen de raad van bestuur van Ahold bij de side letters.

Dat Andreae naar Scandinavië op pad ging met de omstreden brieven in zijn koffer was slechts in opdracht van zijn oud-collega en financieel directeur Michiel Meurs. Maar zelf was hij niet inhoudelijk betrokken en bovendien heeft hij geen verstand van accountancy, aldus Andreae.

Wederom ging het gisteren in de strafzaak tegen de ex-Ahold-top over side letters. Centraal stond de situatie bij het Scandinavische ICA. In deze joint venture tekende Andreae zowel de zogeheten control letter (waarin werd gesteld dat Ahold de baas was in het ICA-samenwerkingsverband), maar ook een side letter, die dat juist weersprak. Op basis van de eerste brief mocht Ahold de ICA-omzet in de boeken meetellen. De tweede brief werd verzwegen voor de accountant. Andreae wordt nu verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting.

Andreae beweerde tijdens het justitiële vooronderzoek dat er een paar dagen zaten tussen het tekenen van de eerste en de tweede brief. Dat zou gebeurd zijn omdat de Zweedse partner zich bedacht. Maar uit inktonderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut bleek gisteren dat de (tweede) side letter 'met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' onder de control letter lag, toen deze werd getekend. Hoe zat dat nou, wilde de rechtbank weten. Andreae ('het irriteert me dat mijn geheugen me in de steek laat') had zijn hersens gepijnigd toen hij de NFI-resultaten zag. Waarschijnlijk reisde hij heen en weer tussen Zweden en Zaandam. Terwijl hij de side letter al had ondertekend, moet hij achteraf de control letter hebben gesigneerd, wellicht 'om het setje compleet te maken'. Ofwel, Andreae tekende eerst een brief die zei dat de andere brief niet klopte, en tekende toen pas die andere brief. Was het eigenlijk niet handiger geweest, vroeg de officier, om die (eerste) control letter gewoon te verscheuren? Andreae: 'Goede vraag.' Morgen meer over de ICA-affaire. Dan is het woord aan een andere ondertekenaar van de side letter: oud-commissaris Roland Fahlin.

www.nrc.nl: weblog Ahold