'Holleeder zat achter zeker 25 liquidaties'

De Amsterdamse crimineel Willem Holleeder zou verantwoordelijk zijn voor zeker 25 liquidaties in het criminele circuit. De beschuldiging komt van de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra.

Endstra heeft daarover in 2003 een verklaring afgelegd tegen rechercheurs van de Amsterdamse politie. Holleeder is op 30 januari dit jaar met veertien medeverdachten gearresteerd wegens afpersing en bedreiging. Hij zit nog steeds vast.

Vastgoedhandelaar Endstra zou volgens justitie een van de slachtoffers zijn geweest van de afpersing door Holleeder. In een dagboek van Endstra, dat na zijn dood gevonden werd, beschreef hij hoe hij miljoenen moest afstaan aan zijn voormalige zakenpartner en vriend Holleeder. Tot nu heeft niemand aangifte gedaan van afpersing door Holleeder.

De verklaringen van Endstra zitten in het strafdossier tegen Holleeder en zijn in het bezit van dagblad Het Parool, dat er gisteren over berichtte. Volgens Endstra heeft Holleeder zijn vriend Cor van Hout laten ombrengen. Samen ontvoerden zij begin jaren tachtig Freddy Heineken en zijn chauffeur. Volgens Het Parool verklaart Endstra: 'Hij heeft gewoon Van Hout omgelegd. Zijn eigen zwager. Dat zegt-ie gewoon', verklaarde Endstra. 'En ik zei zo van: maar vind je dat dan niet erg voor je zusje en voor dat kind? 'Ach, zegt-ie, ze janken even, maar over een maand of twee is dat weer over. Zijn ze het vergeten'.'

Holleeder zou ook andere criminelen hebben laten liquideren, zoals Sam Klepper, Jan Femer en Magdi Barsoum. Hij waarschuwde Endstra uit de buurt te blijven van de beoogde slachtoffers: 'Holleeder pakte mij bij mijn oor en fluisterde dan: 'Ken jij die en die? Blijf dan maar even uit zijn buurt!' In die voorkomende gevallen werd de desbetreffende persoon binnen twee weken geliquideerd.'

Bram Moszkowicz, de advocaat van Holleeder, bevestigt dat de beschuldigingen van tientallen liquidaties door Holleeder de kern van Endstra's verklaringen in het strafdossier zijn. Hij heeft het gevoel alsof zijn cliënt nu alles in de schoenen geschoven krijgt. 'Ik zit te wachten op iemand die hem van de moord op Kennedy beschuldigt.' Een woordvoerder van het landelijk parket stelt dat het onderzoek naar Holleeder nog in volle gang is en kan niet ingaan op de publicaties over het strafdossier.