'Holleeder liet Van Hout doden'

De Amsterdamse crimineel Willem Holleeder zou verantwoordelijk zijn voor zeker 25 liquidaties in het criminele circuit. De beschuldiging komt van de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra, die dit in 2003 verklaarde tegenover de Criminele Inlichtingen Eenheid van de Amsterdamse politie. Holleeder is op 30 januari dit jaar met 14 medeverdachten gearresteerd wegens afpersing en bedreiging. Hij zit nog vast. Vastgoedhandelaar Endstra zou volgens justitie een van de slachtoffers zijn geweest van afpersing door Holleeder. Dat zou blijken uit na de dood van Endstra gevonden dagboeken, waarin hij schrijft dat zijn voormalige zakenpartner en vriend Holleeder geld van hem eist.

De verklaringen van Endstra zitten in het strafdossier tegen Holleeder en zijn in het bezit van dagblad Het Parool, dat er gisteren over berichtte. Volgens Endstra heeft Holleeder zijn zwager Cor van Hout laten ombrengen. Volgens Het Parool verklaart Endstra: 'Hij heeft gewoon Van Hout omgelegd. Zijn eigen zwager. Dat zegt-ie gewoon. Hij heeft het ook van tevoren gezegd hoor, dat-ie hem ging pakken', verklaarde Endstra. 'En ik zei zo van: maar vind je dat dan niet erg voor je zusje en voor dat kind? 'Ach, zegt-ie, ze janken even, maar over een maand of twee is dat weer over. Zijn ze het vergeten.'

Holleeder zou ook andere bekende criminelen hebben laten liquideren, zoals Sam Klepper, Jan Femer, Gijs van Dam jr en Magdi Barsoum. Holleeder waarschuwde Endstra uit de buurt te blijven van de beoogde slachtoffers: 'Holleeder pakte mij bij mijn oor en fluisterde dan: 'Ken jij die en die? Blijf dan maar even uit zijn buurt!' In die voorkomende gevallen werd de desbetreffende persoon binnen twee weken geliquideerd.' Een enkele keer heeft Endstra geprobeerd een liquidatie te voorkomen. In 2002 hoorde hij dat Holleeder de crimineel John Mieremet diezelfde dag nog zou laten doodschieten. Endstra wilde Mieremet waarschuwen, maar kreeg hem niet te pakken. Hij wendde zich tot diens zoon, maar toen was Mieremet al beschoten op de Amsterdamse Keizersgracht. Hij overleefde die aanslag. Mieremet werd in november vorig jaar in Thailand doodgeschoten.

Endstra verklaarde ook dat Holleeder informatie kreeg van een hoge functionaris bij politie en justitie, bijgenaamd 'De Pet'. De Pet was volgens Endstra een eerder corrupt contact van de gedetineerde topcrimineel Mink K. Ook vertelt Endstra over een journalist die door Holleeder werd gebruikt om de politie in diskrediet te brengen. Volgens Endstra had Holleeder weinig nodig om over te gaan tot moord. Endstra noemt bijvoorbeeld de liquidatie van Georgde Plieger, die in Holleeders 'groepje' zat, maar een relatie had met een ex-vriendin van Holleeder.

Een woordvoerder van het landelijk parket wil nog niet ingaan op de publicaties over het strafdossier. Bram Mozcowicz, de advocaat van Holleeder, was gisteravond onbereikbaar voor commentaar.