Het gaat niet altijd om zetelwinst

Over verkiezingsuitslagen wordt altijd bericht in termen van winst voor sommige en verlies voor andere partijen. Als de PvdA in Goes de grootste is geworden en drie andere partijen een meerderheidscollege vormen, komen er verwijten en ongeregeldheden van de kant van de winnaar en excuses van het college. Waarvoor? Het tweede kabinet-Den Uyl kwam er toch ook niet, hoewel de PvdA gewonnen had en de grootste partij was? Het land bleef maandenlang zonder kabinet, omdat zo nodig rituele dansen moesten worden uitgevoerd. Beter meteen beslissen zoals in Goes en aan de slag.

Voor het vormen van een nieuw college of kabinet is de samenstelling van het voorgaande van geen enkele betekenis en moet dus ook niet gekeken worden naar winst of verlies.

    • H.F. Boon Hengelo