Het beeld

Vaak is het opsteken van een middelvinger onzin. Het is een helaas de huidige staat van de samenleving representerende, overdreven reactie wanneer het gaat om een scheidsrechter die een verkeerde beslissing neemt of een chauffeur die niet snel genoeg de linker rijstrook ontruimt.

Ned.1 (NCRV), Dokument: Failliet of niet?, 20 maart, 23.07u.

De vinger van ondernemer André van Nobelen, gisteren in deel een van Frans Bromets nieuwe vierdelige serie Failliet of niet? (Dolkument, NCRV), kon echter rekenen op mijn volledige begrip en sympathie. Deze was bestemd voor de bank (ING), maar ook zijn verzekeraar (Het Hooge Huys van de Reaal Groep) maakte de man ziedend. Met de hem kenmerkende vasthoudendheid en geduld schetst Bromet weer eens de helletocht van een hardwerkende kleine zelfstandige in een labyrint van bureaucratie en onverschillig winstbejag.

Nadat het plaatbewerkingsbedrijf van Van Nobelen en zijn compagnon in mei 2003 was afgebrand, weigerde de verzekeraar de schade van drie miljoen te vergoeden, wegens kleine lettertjes die verboden dat er lijm gebruikt werd in het bedrijf. De rechtsbijstandsverzekeraar DAS komt met een advocaat aanzetten die niet erg hard loopt en een voor de verdere procedure noodzakelijk politiedocument, dat klaarligt, moet maanden wachten op verzending. En dan wil de bank wel een lening geven voor een doorstart, op voorwaarde dat het hele oude bedrijf, de polis en de brandschade aan de bank worden overgedragen. Met een verre van denkbeeldig risico, als de kleine lettertjes van kracht blijven, dat de ondernemer de rest van zijn leven voor de bank zal blijven werken. Hij bedankt met een feestelijk gebaar.

Afgezien van de vrouwelijke bodybuilder in Holland Sport (VPRO) toonden meer mensen gisteren hun spierballen aan het Hollandse establishment dat geen enkel risico durft te nemen. PvdA-lid en oprichtster van een nieuw soort vakbond voor jongeren en freelancers Mei Li Vos bekende aan Barend & Van Dorp (Talpa) dat ze best over tien jaar premier zou willen worden. Ze verzuimden haar mening te vragen over het vakbondsconservatisme van de Franse studenten. Een kabinet-Bos-Vos, dat zou pas vernieuwing betekenen.

Drie veertienjarige, hoogbegaafde meisjes uit Haren (Gr.), die Engels, Duits, Grieks, Latijn en Chinees leren op het gymnasium, hadden in Business Babes (De Toekomst, VPRO) al min of meer besloten dat hun toekomst niet in Nederland lag, maar eerder in Oxford. Rosa heeft bovendien geen zin in Nederland veel belasting te betalen, waar het naar haar idee toch maar wordt uitgegeven aan mensen die voor de televisie chips zitten te eten. De Nederlandse topman van PriceWaterhouseCooper bekende in hetzelfde programma dat de bovenkant van zijn organisatie te veel een macho-aangelegenheid was.

Het lijkt dus niet slecht te gaan met de kenniseconomie en ondernemingslust onder Balkenende II. Wel mislukte de poging van vijf voormalige prostituees om in Amsterdam een eetcafé op te zetten. Woensdag zendt Talpa de laatste aflevering uit van hun reality soap Uit het leven. Vier van hen lichtten in De wereld draait door (VARA) vast toe waarom ze besloten hadden te stoppen. Ze voelden zich opgejaagd door het programma: 'Vergeleken met de televisiewereld stelt de exploitatie in de prostitutie weinig voor!'

    • Hans Beerekamp