Heropening Rijksmuseum pas in 2009

De restauratie van het Rijksmuseum in Amsterdam loopt een vertraging van anderhalf jaar op. Dit heeft staatssecretaris Medy van der Laan (Cultuur, D66) gisteren aan de Tweede Kamer meegedeeld. De vertraging leidt vooralsnog niet tot extra kosten, aldus de bewindsvrouw.

De vertraging komt mede voort uit de Milieu Effect Rapportage (MER) die het Rijksmuseum vrijwillig heeft laten uitvoeren, zo stelt de staatssecretaris in haar voortgangsrapportage. Hoewel er tijdens dat onderzoek geen grote gebreken zijn aangetroffen, heeft het opstellen van de MER wel tot enige maanden vertraging geleid, aldus een woordvoerder van het museum. Daarnaast heeft het museum vertraging opgelopen wegens het plan van de Spaanse architecten Cruz y Ortiz om de hoofdingang te plaatsen in de onderdoorgang. Dat plan stuitte op felle kritiek, onder meer van Stadsdeel Oud Zuid en belangenverenigingen voor fietsers. Uiteindelijk heeft het museum besloten de nieuwe entree naar de zijkant te verplaatsen, maar ook dat kostte extra tijd, zegt de woordvoerder. Ten slotte heeft het museum besloten extra aandacht aan de beveiliging te schenken, wat ook leidde tot oponthoud. De museumverbouwing zal nu naar verwachting eind 2009 klaar zijn in plaats van medio 2008. Het ontwerp van Cruz y Ortiz werd in september 2003 ingediend. De totale verbouwingskosten bedragen 272 miljoen euro. Onder de renovatie valt onder meer de vernieuwing van het hoofdgebouw, een ontwerp van Pierre Kuypers uit 1885. Daarnaast komt er een nieuw te bouwen Aziatisch Paviljoen en een Studiecentrum. Aanstaande vrijdag presenteert het Rijksmuseum het definitieve ontwerp.