Haagse bus blijft toch in Servische stad Pirot

De ultra-nationalisten in de Servische stad Pirot hebben zich bedacht: de bus die de gemeente Den Haag onlangs de gemeente Pirot cadeau deed, mag toch blijven.

De nationalisten van de Servische Radicale Partij reageerden eerst kwaad op de gift, want in Den Haag zit het Joegoslavië-tribunaal, 'Servië's grootste vijand', aldus de SRS. De gift was 'schandelijk' en de gemeente werd gewaarschuwd 'die rotzooi' niet de straat op te sturen, anders zou de SRS zich uit de gemeenteraad en het gemeentebestuur terugtrekken. Voor het argument dat de gemeente Den Haag niets te maken heeft met het Joegoslavië-tribunaal - een VN-rechtbank - stond de Pirotse SRS niet open.

Inmiddels is men overstag gegaan, zo meldt het Servische blad Danas. Het was allemaal een misverstand, en de SRS weet nu dat ze de burgers van Den Haag niet moet aanspreken op de 'toevallige' aanwezigheid van het tribunaal. Men heeft in Pirot een compromis bereikt. De bus, die door de gemeente zou worden gebruikt om sportfans naar uitwedstrijden te vervoeren, wordt cadeau gegeven aan een lokale vervoerder, die van zijn kant in ruil de gemeente een bus terug geeft voor het fanvervoer. Zo heeft de SRS haar gezicht gered: de bus wordt geen gemeentebezit maar blijft toch in Pirot. De SRS stapt ook niet uit de gemeenteraad. De partij vindt nu 'het cadeau niet zo belangrijk dat we er onze kiezers voor in de steek moeten laten'.