Goed verdienen en goedkoop huren

Minister Dekker wil huurders met een goed salaris uit goedkope huurwoningen krijgen. Maar waarom een dure hypotheek nemen als je goedkoop huurt?

Raymond Hietveld woont in een huurhuis waarvoor zijn inkomen eigenlijk te hoog is. Foto Roger Cremers Nederland, Veenendaal, 16-03-2006 Raymond Hietveld leest op zijn bank in zijn flatje aan de 'de Polux' in Veenendaal. Raymond verdient te vee om in deze huurwoning te wonen. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

Raymond Hietveld betaalt per maand 428 euro aan kale huur voor zijn appartement dat hij huurt van de woningstichting in Veenendaal. Zes jaar geleden kreeg hij de woning, een flinke woonkamer en drie slaapkamers, toegewezen op basis van het salaris dat hij toen verdiende.

Een redelijk salaris, maar geen vetpot. Inmiddels verdient de fiscaal jurist veel meer en kan hij een hypotheek krijgen van 285.000 euro. Maar Hietveld blijft zitten waar hij zit, omdat hij het nu eenmaal naar zijn zin heeft in zijn ruime appartement niet ver van het centrum van Veenendaal, dat hij alleen bewoont. 'Ik wil flexibel blijven, dus zit ik hier perfect.'

'Scheefwonen' is de officiële term voor mensen met een hoog inkomen die in een goedkope huurwoning zitten. Minister Dekker (Volkshuisvesting, VVD) wil daar graag iets aan doen, omdat ze vindt dat betaalbare woningen vrij moeten komen voor starters en lage inkomensgroepen.

Maar of scheefwonen echt een probleem is, is nog maar de vraag. De Woonbond, die belangen van huurders behartigt, vindt van niet. Volgens woordvoerder René van Genugten kloppen de cijfers niet waarmee de pleitbezorgers voor het aanpakken van scheefwoners schermen. Het zou gaan om 45 procent van de huurders die een huis van een woningcorporatie bewonen. Maar de Woonbond komt op hoogstens 15 procent uit. 'Als je het over scheefwonen hebt, moet je niet kijken of iemand boven de inkomensgrens komt van de doelgroep waarvoor woningcorporaties bouwen, maar welk deel van zijn besteedbaar inkomen een bewoner kwijt is aan huur', zegt Van Genugten.

Ook huren is allang niet goedkoop meer. Volgens berekeningen van de Woonbond vormen de 'scheefwoners' maar een kleine groep. 'Daarvan is een groot deel 65 jaar of ouder. Zij hebben geen alternatief meer, voor hen is een koopwoning niet haalbaar. Uiteindelijk hou je een groep van 9 procent over die je echt scheefwoners kunt noemen.'

Scheefwoners bestempelen als asociaal - ze wonen immers in een huis dat bedoeld is voor mensen met een lager inkomen - getuigt van een 'eenzijdig vernauwde blik op huurders', vindt Van Genugten. 'Iemand met een goed salaris die huurt, krijgt geen enkele subsidie. Wanneer hij een soortgelijk huis koopt, is hij dankzij allerlei belastingmaatregelen minder kwijt aan woonlasten. Het is onredelijk om met een loep te kijken naar alles wat er in de huursector aan de hand is, terwijl woningeigenaren altijd buiten schot blijven.'

Waarom verhuizen als je prima woont en de huur laag is? Er zijn genoeg redenen om in een goedkope huurwoning te blijven: in plaats van een hoge hypotheek aflossen kan je het geld besteden aan reizen, kleding of andere luxe. Bovendien is er voor velen niet een echt aantrekkelijk alternatief: koopwoningen zijn, vooral als ze op een enkel salaris gekocht moeten worden, nauwelijks betaalbaar en iets duurdere huurwoningen zijn nauwelijks beschikbaar.

En, zoals Raymond Hietveld zegt, wie huurt is flexibel. 'Ik ben niet op zoek naar een koopwoning, maar kijk wel af en toe rond. Kopen is alleen aantrekkelijk wanneer je zeker weet dat je ergens minimaal vijf jaar wilt blijven wonen, anders moet je er geld op toeleggen. Ik denk dat ik de komende twee jaar hier wel in de regio blijf wonen, maar daarna weet ik het niet.'

Hietveld begrijpt dat op het moment dat iemand gaat huren naar het salaris wordt gekeken. Maar een vijfjaarlijkse inkomenstoets en andere maatregelen, zoals minister Dekker heeft voorgesteld, vindt hij 'kolder'. Je kunt mensen niet dwingen om te verhuizen, vindt hij. 'Moet je dan ergens gaan wonen waar je eigenlijk niet wilt zitten? Ik wil alleen een huis kopen als ik iets tegenkom wat ik echt mooi vind.'

    • Karin Quint