Geen toestemming van Turkse leger voor vervolging generaal

De Turkse generale staf geeft geen toestemming voor strafvervolging van generaal Yasar Büyükanit. Dat heeft de legerleiding gisteren in een verklaring laten weten.

Met de standpuntbepaling van de militairen komt voorlopig een einde aan een zaak die in Turkije de afgelopen weken tot grote opschudding heeft geleid.

Generaal Büyükanit, nu nog bevelhebber van de landmacht, staat op de nominatie om later dit jaar stafchef van het hele Turkse leger te worden. Een openbaar aanklager in de Oost-Turkse stad Van heeft hem ervan beschuldigd banden te hebben met een paramilitaire groep die in de Koerdische regio betrokken was bij de strijd tegen de PKK van Abdullah Öcalan. Daarnaast zou de generaal hebben geprobeerd de rechtsgang op ontoelaatbare wijze te beïnvloeden. De openbaar aanklager doelde daarbij op de gebeurtenissen na een bomaanslag, vorig jaar, in het stadje Semdinli, eveneens in het oostelijke Koerdische gebied in Turkije. Na die aanslag, die waarschijnlijk het werk was van een paramilitaire groep, zei generaal Büyükanit dat hij een van de daders kende, en hij duidde hem aan als 'goede man' .

Volgens de generale staf zijn al deze beschuldigingen evenwel niet voldoende zwaar om over te kunnen gaan tot strafrechtelijke vervolging van de generaal. De beschuldigingen zijn 'politiek', aldus de strijdmacht in de gisteren uitgegeven verklaring. Toestemming van de generale staf is een vereiste om een generaal te kunnen vervolgen.

De aanklacht tegen Büyükanit leidde tot grote opwinding in Turkije. Van oudsher neemt de strijdmacht een bijzondere plaats in dit land en veel Turken gaan er simpelweg van uit dat de militairen boven de wet staan.

Dat zo'n hoge generaal als Büyükanit kon worden aangeklaagd, was dan ook een grote sensatie. Een aantal Turkse commentatoren vermoedde ook een complot met het doel om de weg van Büyükanit naar de hoogste leiding van het leger te blokkeren. De generaal staat bekend als een havik die bepaald niet aarzelt om voor zijn mening uit te komen. Hier en daar werd zelfs gesuggereerd dat de regering van premier Erdogan, die Büyükanit wegens zijn uitgesproken karakter niet erg zou waarderen, achter dit 'complot' zit, maar van regeringszijde is dat in alle toonaarden ontkend.

Generaal Büyükanit maakte zijn reputatie de afgelopen weken meer dan waar. Het leger hult zich doorgaans in een mantel van zwijgen, vooral als het om delicate aangelegenheden gaat, maar de generaal liet weten dat de aanklacht zijns inziens onzinnig was en dat hij het een 'eer' zou vinden om zich voor de rechter te mogen verdedigen.