EU houdt geldkraan naar Hamas voorlopig nog even open

Brussel. Ondanks de bekendmaking van een nieuwe Palestijnse regering met louter leden van de omstreden Hamas-beweging, draait de Europese Unie de geldkraan naar het gebied nog niet dicht. Tijdens hun reguliere overleg in Brussel hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie besloten de zaak nog even aan te zien. Eerder sprak de Europese Unie al wel uit dat er geen sprake kan zijn van directe financiële steun aan een Hamas-regering zolang de vertegenwoordigers van deze organisatie het bestaansrecht van Israël weigeren te erkennen en ook het gebruik van geweld niet afzweren. De Europese Unie bekijkt hoe langs een `omweg`, zonder directe betrokkenheid van Hamas, in elk geval een deel van de steungelden naar de Palestijnse gebieden kan blijven toestromen. In totaal gaat er jaarlijks 500 miljoen euro aan EU-geld naar dit deel van het Midden-Oosten. Een deel van dit bedrag is bestemd voor het betalen van salarissen van overheidspersoneel.