Eenderde kinderen krijgt alternatieve medicijnen

rotterdam, 21 maart. Eenderde van de Nederlandse ouders geeft hun zieke kind alternatieve medicijnen of laten het een alternatieve medische behandeling ondergaan. Bijna de helft van de kinderen krijgt dan homeopathische middelen. Kruidengeneesmiddelen worden bijna net zo vaak gegeven. Verder zijn voedingssupplementen (zoals vitaminen) en manuele therapie populair. Veel kinderen krijgen meer dan één alternatieve behandeling. De cijfers komen uit een onderzoek van kinderartsen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht en het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Ze vroegen aan ruim 600 ouders die met hun zieke kind naar de polikliniek kindergeneeskunde kwamen om strikt anoniem een vragenlijst in te vullen over het gebruik van alternatieve geneeskunde. De resultaten staan in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat afgelopen zaterdag verscheen. Bijna alle ouders (94%) die werden gevraagd, vulden de vragenlijst in. De kinderartsen vinden het verontrustend dat drie op de vijf ouders niet tegen de huisarts of kinderarts zegt dat hun kind ook alternatief wordt behandeld. Niet alle natuurlijke of alternatieve medicijnen zijn namelijk veilig, schrijven de kinderartsen.