De oude Waalbrug wordt gesloopt

De afbraak van de oude Waalbrug bij Zaltbommel is gisteren begonnen. Sinds er een bredere brug naast is gebouwd, werd de brug uit 1933 niet meer gebruikt. Met de sloop verdwijnt het onderwerp van een van de beroemdste gedichten uit de Nederlandse literatuur. In 1934 publiceerde Martinus Nijhoff (1894-1953) het sonnet 'De moeder de vrouw', met de beroemde beginzin 'Ik ging naar Bommel om de brug te zien'. Op 18 november 1933 had koningin Wilhelmina de Waalbrug geopend. Hij verving het oude Waalveer en liet per jaar tachtigduizend auto's passeren. In januari 1996, toen de huidige 'Martinus Nijhoffbrug' in gebruik werd genomen, waren dat er al tachtigduizend per dag. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold zaltbommel 20-03-2006 in zaltbommel is begonnen met het slopen van de oude brug foto rien zilvold Zilvold, Rien