De appelboom en 'druivenboom' zijn favoriet

Wie: Fabienne Huigen uit Barendrecht.

Waarom: ze is een van de 100.000 scholieren die morgen bomen gaan planten.

Boomambassadrice Fabienne Huigen: 'Van bomen planten word je vies.' Foto Bob van der Have Have, Bob van der

Ze zal oude kleren dragen en haar paardrijlaarzen. Nee, Fabienne Huigen (11) uit Barendrecht gaat morgen zeker niet met haar mooiste kleren in de modder spitten. 'Van bomen planten word je vies.'

Samen met 26 andere scholieren is Fabienne lid van de Kinder Natuur Advies Commissie van de stichting Nationale Boomfeestdag. Deze zogeheten 'knac'ers' moeten binnen hun gemeente en in hun regio goodwill kweken voor het landelijke natuurfeest. 100.000 scholieren zullen morgen ruim 300.000 bomen en struiken planten. Fabienne doet dat met haar klasgenoten van groep 7C van basisschool De Draaimolen. Bij het plantsoen aan de Kleine Duiker in Barendrecht gaan zij noten- en lindenbomen in de grond zetten.

In Barendrecht heeft Fabienne Huigen het als ambassadrice goed. Maar er zijn ook 67 gemeenten die niet meedoen aan de Boomfeestdag. 'Politiek is van de korte en natuur van de lange termijn', zegt Peter Derksen van de stichting die de feestdag voor de 49ste keer organiseert.

Vergeleken met een paar jaar geleden doen dit jaar zo'n 30.000 scholieren minder mee. Uit een recent imago-onderzoek van de stichting bleek dat die terugloop niet alleen te wijten is aan weigerachtige lokale bestuurders. De Boomfeestdag richtte zich altijd op kinderen uit de groepen 7 en 8. Maar onder elf- en twaalfjarigen staat de belangstelling voor natuur onder druk, zegt Derksen. Niet alleen raakt hun schoolprogramma steeds voller, ook 'spelen de hormonen tegenwoordig eerder op'. 'Bomen planten wordt snel kinderachtig gevonden. We gaan ons richten op de groepen 5, 6 en 7.'

Aan Fabienne Huigen zal het niet liggen. De boomambassadrice verheugt zich op de feestdag van morgen. Naast het planten van bomen en struiken zal ze samen met haar klasgenoten getekende 'nepbladeren' in bomen hangen. 'Mijn blaadjes heb ik rood, geel en blauw gekleurd. Ze lijken net echt.' Over haar favoriete bomen hoeft ze niet lang na te denken. 'Appelbomen, druivenbomen en tomatenbomen.' Allemaal goed voor het milieu, zegt ze.

    • Arjen Ribbens