CPB: meer banen door komst Oost-Europeanen

Toelating van Oost-Europeanen op de Nederlandse arbeidsmarkt leidt niet tot een verlies maar een toename van banen. Dat zei Taco van Hoek, onder-directeur van het Centraal Planbureau (CPB), vanochtend bij de presentatie van het centraal economisch plan voor 2006.

Het kabinet besluit deze week waarschijnlijk of vanaf 1 mei de Nederlandse grenzen helemaal opengaan voor Oost-Europese werknemers of deels dicht blijven.

Van Hoek: 'Een open markt voor werknemers in Europa biedt vooral kansen. Poolse werknemers verbeteren onze concurrentiepositie. Als zij goedkoper en meer gemotiveerd werken levert dat bijvoorbeeld de tuinbouw kostenvoordeel op. Dit leidt tot stijging van de productie en een toename van de werkgelegenheid.'

Van Hoek pleitte voor een 'zo flexibel en slagvaardig mogelijke economie'. Over de opkomst van landen als India en China zei hij: 'Vaak wordt over bedreigingen gesproken, maar deze landen bieden ook afzetkansen. De stijging van onze uitvoer is ook te danken aan de opkomst van deze landen.' Het CPB voorspelt voor 2006 een exportgroei van 8,25 procent en voor 2007 van 9,25 procent. In 2005 was dit nog 6,3 procent.

'Nederland kent een krachtig en breed gedragen economisch herstel', zei Van Hoek. Het CPB voorspelt voor 2007 een economische groei van 3 procent en voor 2006 van 2,75. In 2005 groeide de economie met 0,9 procent. Behalve doordat Nederland meer zal exporteren, komt de groei ook doordat de consument en de overheid meer zullen uitgeven en er meer geïnvesteerd zal worden de komende jaren, volgens het CPB.

De helft van alle Nederlanders zal er in 2006 met tenminste 1,25 procent in koopkracht op vooruitgaan, berekende het CPB. Van Hoek benadrukte dat de verschillen tussen mensen die meer of minder te besteden zullen hebben groot kunnen zijn. 'Er zijn groepen mensen die zeggen dat ze er stevig op achteruitgaan en daar hebben ze gelijk in.' Hij noemde een verdeling waarbij 80 procent van de mensen erop vooruitgaat en 20 procent van de mensen erop achteruit 'niet ondenkbaar'.

Het CPB voorspelt voor 2006 een stijging van de lonen van 1,5 procent en voor 2007 van 1,75 procent. De gemiddelde zorgpremie stijgt naar verwachting met 120 euro tot 1.160 euro per jaar.