'Corus praat met Russen over fusie'

Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus bekijkt met zijn Russische branchegenoot Evraz de mogelijkheden van een fusie. Dit meldt een anonieme bron bij Corus in de Britse zakenkrant Financial Times.

Als de fusie doorgaat, wordt de nieuwe combinatie het zesde staalconcern ter wereld met een jaarlijkse productie van 32 miljoen ton staal. Een woordvoerder van Corus wilde vanochtend niet reageren op de fusiegeruchten rond Corus en Evraz, Ruslands grootste staal- en ijzerertsbedrijf. 'We hebben alleen gezegd dat we kijken naar mogelijkheden in landen als Rusland en Brazilië waar we met lage kosten hoge groei kunnen realiseren', zegt Corus-woordvoerder David Jackson.

De koers van Corus reageerde vanochtend met een stijging van bijna 5 procent op 1,29 euro heftig op de fusiegeruchten. Sinds de vijandige overnamepoging van Mittal Steel op Arcelor is de koers van Corus binnen enkele maanden met bijna 50 procent gestegen.

Aangezien de verwachting is dat de staalindustrie aan de vooravond van een fusie- en overnamegolf staat, nemen analisten de fusiebesprekingen tussen Corus en Evraz serieus.

Corus-topman Philippe Varin liet in een recent interview met de Duitse krant Handelsblatt al doorschemeren dat hij op zoek is naar een partner, bij voorkeur in opkomende markten als Rusland, Brazilië of India, om tegen lage kosten aan ijzererts te kunnen komen, met steenkool (cokes) de belangrijkste grondstof van staal. De kosten van ijzererts, een grondstof waarvan de markt wordt gedomineerd door vier grote mijnbouwconcerns, zijn in 2005 harder gestegen dan de staalprijzen.

Door de hoge grondstofprijzen is het bezit van eigen kolen- en ijzerertsmijnen voor staalproducenten als Corus strategisch interessant geworden. In 2002 mislukte een fusiepoging van Corus met het Braziliaanse staal- en ijzerertsbedrijf Companhia Siderurgica Nacional (CSN).

Corus, in 1999 ontstaan uit een fusie van Hoogovens en British Steel, was jarenlang verliesgevend, maar maakt sinds vorig jaar weer winst. Bovendien deed het afgelopen week het grootste deel van zijn aluminiumdivisie over aan het Amerikaanse Aleris voor 826 miljoen euro. Corus zit momenteel daardoor weer ruim in zijn kasgeld en de fusiegesprekken met het Russische Evraz kunnen daardoor op een veel evenwichtiger basis worden gevoerd dan indertijd met CSN.

Evraz beschikt naast ijzerertsmijnen ook over eigen transport (scheepvaart). Het bedrijf heeft de hele productieketen daardoor in eigen beheer. Evraz produceert vooral goedkoop staal, maar vormt volgens analisten een goede aanvulling op Corus, waar met name Corus Nederland in IJmuiden zich heeft ontwikkeld tot een van de meest efficiënte staalfabrieken ter wereld. Corus Nederland maakt staal voor onder meer de auto- en verpakkingsindustrie.