Buidelmuis ziet ultraviolet licht

rotterdam, 21 maart. De dikstaartsmalvoetbuidelmuis, een insectenetertje uit Australië, kan ultraviolet licht zien én heeft een kleurgevoeligheid die die van de mens evenaart. Daarmee breekt de buidelmuis met twee wijdverbreide aannames: dat knaagdieren de enige zoogdieren zijn die uv-licht kunnen waarnemen, en dat alleen bepaalde primaten (waaronder mensen) rood en groen kunnen onderscheiden. Australische en Duitse biologen publiceren vandaag over het buidelmuisje in Current biology. Altijd werd aangenomen dat alleen apen van de Oude Wereld drie soorten kegeltjes in hun oog hebben, wat hun onderscheidend vermogen voor kleuren flink bevordert. Andere zoogdieren hebben maar twee typen - walvissen zelfs maar één. De enige reden die de onderzoekers kunnen bedenken voor het kleurenzien van de buidelmuis is dat het dier zowel `s nachts als overdag actief is.