Brabants bier strijdt om Beierse naam

Bavaria-bier mag in een aantal Europese landen wellicht niet meer zo heten. Het is onzeker of die naam - die in het Engels en in het Latijn Beieren betekent - mag volgens de Europese regels voor producten met een zogenoemde geografische aanduiding. Bierfabrikanten uit de Duitse deelstaat Beieren eisen op grond van die regels dat Bavaria zijn naam verandert.

Gisteren heeft minister Veerman van Landbouw in Brussel tevergeefs geprobeerd zijn Europese collega's over te halen tot een wijziging van de regels voor producten met een geografische aanduiding. Die bepalen bijvoorbeeld dat parmaham alleen zo mag heten als het is gemaakt in of rond de Italiaanse stad Parma. Beierse bierbrouwers zijn op grond van deze regels de afgelopen jaren rechtszaken begonnen tegen Bavaria uit het Brabantse Lieshout.

Gisteren praatten de ministers van Landbouw van de EU over aanpassing van de regels voor producten met een geografische aanduiding. Dat was nodig om redenen die niets met deze zaak te maken hebben. Minister Veerman wilde meteen regelen dat bedrijven die beschikken over een geregistreerde merknaam niet in problemen kunnen komen door die regels. Bavaria is sinds 1947 geregistreerd als handelsmerk. 'Het kan niet zo zijn dat een handelsmerk dat al jaren geregistreerd is zijn naam niet meer mag voeren', zei Veerman gisteren. 'We blijven zoeken naar een redelijke oplossing.'