Aviva neemt risico's met bod op Prudential

De poging van de Britse verzekeraar Aviva om zijn eveneens Britse concurrent Prudential over te nemen voor 17 miljard pond (24,5 miljard euro) heeft Aviva zelf ook kwetsbaar gemaakt voor een bod.

De verzekeringsbranche is niet zoals de banksector, waar binnenlandse bieders een enorm voordeel hebben ten opzichte van buitenlandse rivalen wegens de kosten die zij kunnen besparen door de activiteiten van het doelwit in het eigen bedrijf te integreren. De besparingen bij verzekeringstransacties zijn bescheiden.

Dat betekent dat mogelijk een Europese verzekeraar een hoger bod uitbrengt op Prudential. Maar hetzelfde geldt voor Aviva. Door aan te dringen op een overname die veel weg heeft van een fusie van gelijkwaardige partners, heeft Aviva in feite toegegeven dat het behoefte heeft aan schaalvergroting. Het is dus zelf ook een mogelijk overnamedoelwit.

Er zijn drie potentiële Europese bieders: het Franse Axa, het Duitse Allianz en het Italiaanse Generali. Voorzover het een mogelijke overname van Prudential betreft, zou Axa de meeste synergievoordelen kunnen verwezenlijken. De activiteiten van het concern in de VS vallen voor een deel samen met die van Prudentials Jackson National Life. Allianz en Generali zouden belangstelling voor Prudential kunnen hebben door zijn snelgroeiende Aziatische activiteiten en de kans om vaste voet aan de grond te krijgen in de VS. Aviva is minder aantrekkelijk omdat het in de VS en Azië minder actief is. Maar Axa zou synergievoordelen kunnen wringen uit Aviva's Europese activiteiten - en Allianz en Generali zouden daar belangstelling voor kunnen tonen.

Maar synergievoordelen hoeven niet beslissend te zijn voor de vraag wie er uiteindelijk met wie vandoor gaat. Het grootste voordeel is hoe dan ook gelegen in schaalvergroting en diversificatie. Axa wordt van oudsher verhandeld tegen een premie van 15 procent ten opzichte van Aviva. Een van Aviva's redenen om een bod op Prudential uit te brengen was het dichten van deze kloof.

De waardering van Aviva kan een substantiële impuls ondergaan door het aangaan van een transactie. De verhoudingsgewijze stijging zal waarschijnlijk minder zijn in geval van een fusie met het grotere Axa of Allianz. Maar er zou niettemin ruimte zijn voor waardevermeerdering.

Aviva's topman Richard Harvey moet zich hiervan bewust zijn. Nu hij zijn bod heeft uitgebracht, loopt hij de kans door anderen te worden gepasseerd. Als hij Prudential bijvoorbeeld aan Generali moet laten, zou Aviva zelf door Axa kunnen worden gekocht.

Franse beleggers zouden een dergelijke coup ongetwijfeld met applaus verwelkomen. De inzet is daarom hoog voor Harvey. Door te weigeren een vijandig bod uit te brengen, heeft hij zichzelf kwetsbaar gemaakt.

Christopher Hughes

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Christopher Hughes