7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

Heertjes

Ridderstraat 11, Nijmegen Telefoon (024) 3223656 keuken open 17.30-21.30, Frans-Internationaal, eten 8,3, service 7,9, decor 7,6.

Jay Chou

De aanrader voor iedereen die voor een schappelijke prijs lekker wil eten in een ongedwongen ambiance. Het is dan ook een prima combinatie tussen de gezelligheid van een eetcafé en de kwaliteit van een beter restaurant. In plaats van een menukaart komt een zeer attente dame vragen wat je niet lust. Wat je vervolgens krijgt, is kwalitatief bovengemiddeld en daaraan hangt natuurlijk een prijskaartje. uitstekend Ik heb verrukkelijk gegeten in een zeer prettige sfeer. Echt op topniveau eten in een makkelijke sfeer, dat is misschien wel hét succes van deze zaak. (26-02-2006 P. van den H.)

uitstekendPrima eten, niet zo standaard (bijvoorbeeld tonijn met couscous) en prima wijn erbij. Ook lekkere mousserende rosé vooraf. De bediening was erg gezellig, een soort Paul de Leeuw maar dan met haar. Jammer wel een beetje van het uitzicht, maar dat wordt door het eten meer dan goed gemaakt. (23-09-2005 A.V.)

2 GEZONDHEIDSZORG

Morgen gezond weer op

Aanv: 20.00u. Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen. Inl/res: 050-3635463 & www.rug.nl/studium

Door technologische vernieuwingen is een toekomst denkbaar waarin de gezondheid van individuen altijd en overal in de gaten kan worden gehouden en 'beheerd'. In het zogeheten 'My way-scenario' krijgt de mens meer mogelijkheden om zelf zijn gezondheid te beheren. Hiertegenover staat het Orwelliaanse '1984-scenario': alom controlerende instanties zoals de overheid en verzekeringsmaatschappijen leggen de mensen bepaalde behandelingen en leefwijzen op. Sprekers zijn dr. Paul Havinga en prof.dr. Klasien Horstman.

3 RADICALISERING

Polderterrorisme

Aanvang: 20.00u. Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht. Inl 030-2332430 & www.tumultdebat.nl

Je staat op het perron en je ziet er een. Is het een terrorist? Jij voelt je ongemakkelijk, misschien angstig? Maar hoe die persoon zich voelt met alle ogen op zich gericht, weten we niet. Je leest een ingezonden brief in de krant en je denkt: 'Bedoelen ze mij? Ik ben toch geen radicale jongere?' Maar zo word je gezien. Onder leiding van Tarik Yousef discussiëren Martijn de Koning, Mohamed Jabri, Emerson Vermaat, Mohamed Sini en Daniël Wigboldus over radicalisering en terreurdreiging. MightySociety verzorgt de theatrale omlijsting.

4 IDOLEN

Buitenaardse en alledaagse sterren

Spreker: dr Jeroen de Kloet, UvA. Aanvang: 20.00. CREA Theater, Turfdraagsterpad 17, Amsterdam. Inl: 020-5251420. Toegang: 5 euro.

Terwijl Marco Borsato gezellig met Leontien in een gebreide trui over het strand loopt, kijken miljoenen Chinese fans vol bewondering naar de Taiwanese rapper en acteur Jay Chou. Marco lijkt in zijn alledaagsheid dicht bij ons te staan, sterren als Jay Chou, Leon Lai en Anita Mui, maar ook Madonna en Kylie Minogue, lijken eerder van een andere planeet te komen. Hoe kunnen we deze verschillen duiden, en wat trekt de fans aan in deze sterren?

5 THEATER

Hersenschimmen

Aanvang: 20.15. Rotterdamse Schouwburg, Schouwburgplein 25, Rotterdam. Inlichtingen/kaarten: www.schouwburg.rotterdam.nl & 010-4118110.

Het Ro Theater brengt een toneelbewerking van Hersenschimmen, de bekende roman van J. Bernlef over een oudere man die langzaam zijn geheugen verliest. Hersenschimmen is de laatste regie van Guy Cassiers bij het Ro Theater en de afscheidsvoorstelling van Joop Keesmaat, die de hoofdrol van Maarten speelt. Het boek past naadloos in Guy Cassiers' serie boekbewerkingen met als centrale gedachte dat de mens is opgebouwd uit louter herinneringen.

6 KUNSTKRITIEK

Kunst waarderen in de Lage Landen

Aanvang: 20.00. Rotterdamse Schouwburg, Rotterdam. Res/inl: www.rrkc.nl & 010-4333534.

De kunstkritiek staat onder druk. Wat is haar plaats in het veranderende medialandschap? En hoe moet haar waarde eigenlijk worden verdedigd in een dominante populaire cultuur? Onderbroken door een betoog van Guy Cassiers praat een select gezelschap over deze twee thema's. Deelnemers: Jeroen Overstijns, Maarten Asscher, Bert Vuijsje, Constant Meijers, Xandra Schutte, Marianne van Kerkhoven, Hans Goedkoop, Elke van Campenhout en Herman Franke. Moderator: Ole Bouman.

7 BOEKENWEEK

Carel Kraayenhof en de tango

Aanvang: 17.00. Paagman, Frederik Hendriklaan 217, Den Haag. Inl: 070-3383838 & www.paagman.nl

De titel van het boek Het Leven in 3 Minuten - Carel Kraayenhof, 20 jaar Tango! is ontleend aan een uitspraak van de Argentijnse tangodichter Horacio Ferrer: 'De tango, zo zegt men in Buenos Aires, bezingt het leven in drie minuten. Waar een opera drie uur voor uittrekt, dat vertelt een tango in drie minuten.' Kraayenhof vertelt vanavond over de tango en speelt met Stijn van Beek nummers van zijn nieuwe album Guardians of the Clouds.

Eet en recenseer zelf op www.nrc.nl/iens