7 redenen om thuis te blijven

1 Spel

Boonanza

999 Games, 7,95 euro

Het liegend konijn: puur primair

Nu de hype rond de Kolonisten van Catan, alle uitbreidingen ten spijt, definitief over lijkt, wordt het tijd voor een nieuwe rage. Een goed spel is niet moeilijk te leren, is niet te duur en makkelijk mee te nemen. Boonanza is dat allemaal. Het spel draait om bonen: iedere speler probeert op zijn teelvelden zoveel mogelijk bonen te oogsten en daarmee goudstukken te verdienen. Om van ongewenste bonen af te komen moet je ruilen met je medespelers. Er zijn verschillende soorten bonen, van vrolijke blauwe die weinig opleveren tot tuinbonen die schaars zijn maar wel een flinke duit opbrengen. Het is even wennen aan het bonenjargon, maar verder is het spel zo geleerd. Je wint door strategisch te denken en tijdens het handelen op je strepen te staan om een goede prijs af te dwingen. Een nadeel van het spel is dat je de bonenkaarten op een vaste volgorde in je hand moet houden voor je ze uitspeelt. Vals spelen gaat zo wel makkelijk. In Duitsland bestaan al verschillende uitbreidingen op het spel met namen als Telebohn en Bohnaparte. Laten we hopen dat het in Nederland bij het basisspel blijft. Dat is al leuk genoeg. (JL)

2 portret

Hoge bomen in de misdaad: zwarte Joop de Vries

Ned. 2, 22.00-22.40u.

In dit programma schetsen vrienden en bekenden een portret van penozekoning Joop de Vries. Het is een verhaal over een ruwe bolster met een blanke pit. De seks- en gokbaas onderhield nauwe banden met de Amerikaanse maffia. In 1983 kwam door brandstichting een einde aan zijn imperium. Dertien mensen vonden de dood, maar volgens zijn vrienden is Joop zelf 'de veertiende dode'.

3 Ziekenhuisserie

Grey's Anatomy

Net5, 22.00-22.50u.

Een goede ziekenhuisserie scoort altijd, bedacht Net5 toen het de aankopen voor het nieuwe seizoen deed. Dat blijkt te kloppen. Grey's Anatomy, over de jonge pas afgestudeerde arts Meredith Grey trekt al meer kijkers dan Desperate Housewives. De jonge artsen zijn sexy, talentvol en betrokken bij hun patiënten. Dat de serie wat ver van de medische werkelijkheid afstaat mag de pret niet drukken.

4 documentaire

Het uur van de wolf: Pyong Yang crescendo

Ned. 3, 20-25-21.25u.

Alexander Liebreich kreeg als de eerste en enige Europese dirigent toestemming om in het communistische Noord-Korea te werken. Hij kreeg tien dagen de tijd om een groep Noord-Koreaanse studenten les te geven. Pyong Yang Crescendo focust op de verlegen O Eun-Mi, die het vooroordeel van haar leraren moet bestrijden dat vrouwen geen Mahler kunnen dirigeren.

5 Poëzietijdschrift

Het Liegend Konijn

Van Halewyck & Meulenhoff, april 2006, 79 gedichten voor 17,50 euro, in Nederland en Vlaanderen.

De naam van het poëzietijdschrift Het Liegend Konijn (enige redacteur: Jozef Deleu) verwijst naar het verhaal Het konijn van Paul van Ostaijen. Dat konijn zoekt iets, maar vindt iets anders. Ieder half jaar bundelt Deleu een selectie verrassende hedendaagse Nederlandstalige poëzie. Voorwaarde: de gedichten moeten nieuw zijn, mogen zelfs niet eerder zijn gepubliceerd. Het tijdschrift is eigenlijk een dikke poëziebundel met twaalf verschillende auteurs, want in tegenstelling tot bladen als Awater en de Vlaamse Poëziekrant is Het Liegend Konijn puur primair, enkel gedichten worden toegelaten, zoals bijvoorbeeld 'onbekend' van Charles Ducal: Zij klimt met op haar rug een zak vol jaren/ de muur over van mijn bestaan./ Alles van haar dat ik niet kan bewaren/ zit daarin en zal verloren gaan/ tenzij ik het kan overhevelen in het woord. (WW)

6 Pot&pan

All-in-one cookingsink

Kohler, 3.238,70 dollar www.us.kohler.com

Koken kost ruimte. Jamie Oliver en andere tv-koks hebben hun ingrediënten altijd voorgesneden in bakjes klaarstaan en houden hun keuken schoon. De werkelijkheid, weten de meeste thuiskoks, is anders. Een goede maaltijd koken zorgt voor een aanrecht vol snijplanken en mengkommen en een fornuis vol pannen. Als je kleinbehuisd bent, zit er niet anders op dan netjes te zijn en alles meteen op te ruimen. Voor wie wel erg klein woont, maar toch zijn eigen keuken wil, is er de all-in-one gootsteen van Kohler. Hij heeft een wasbak, een geïntegreerde mini-snijplank en een grote pit waarop je kunt koken, stomen en blancheren. Onder de wasbak zit een ruime kast voor de potten en pannen. En dan krijg je er ook nog een kookboek bij. Handig. Je vraagt je alleen af: hoe kan iemand die zo klein woont wel meer dan 3.000 dollar voor een mini-keuken neertellen? (JL)

7 Site-seeing

Katten in wasbakken

www.catsinsinks.com

Stel, je ziet het even niet meer zitten. Dan kun je voor de televisie gaan zitten met een grote bak ijs en een slechte film, maar je kan ook even achter de computer kruipen. Toegegeven, als je een kattenhater bent werkt deze truc niet. Maar in ieder ander geval word je er erg blij van: cats in sinks. Een website. Met katten. In wasbakken. Het is wat het is, een site zonder opsmuk of mogelijkheden om door te klikken. Er is alleen die ene knop met de zin 'Show me another cat in a sink'. En een kleine advertentie via Google van een gootstenenfabrikant. Dat de katten op de pagina vaak in monsterlijke marmeren wasbakken liggen, inclusief gouden kranen, neem je meteen voor lief. Sommige katten passen met hun dikke lijven nauwelijks in de bak. Andere glibberen over de rand of leunen op de tandpasta. Ze kijken je aan met een blik van: 'Ik hou dus wel van water. Mag ik?' Hier word je gelukkig van. (JL)

    • Ward Wijndelts