Wit-Russen in protest de straat op

President Loekasjenko van Wit-Rusland is een ruime zege toegekend: volgens de officiële uitslag is hij herkozen met 82,6 procent van de stemmen.

Demonstranten trotseren een sneeuwstorm tijdens hun betoging tegen de 'herverkiezing' van president Aleksandr Loekasjenko in Minsk. Foto Reuters Supporters of opposition presidential candidate Alexander Milinkevich and the press attend a rally under heavy snow in Minsk March 19, 2006. Belarussian president Alexander Lukashenko looked set for election victory on Sunday, but liberal opponents defied his warnings and thronged central Minsk, denouncing the poll as rigged. REUTERS/Vasily Fedosenko REUTERS

De OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) oordeelde vandaag dat de verkiezingen noch vrij, noch eerlijk zijn geweest.

De oppositie hield gisteren in Minsk een illegale protestbetoging tegen de uitslag, hoewel de president vrijdag dreigde hun 'koppen af te rukken' en de KGB betogers als terroristen wil berechten. De opkomst - rond de tienduizend man - was daarom redelijk hoog, maar onvoldoende om het bewind werkelijk onder druk te zetten. De politie greep niet in.

De menigte met fakkels luisterde naar de oppositiekandidaten. Het waren niet alleen jongeren, maar ook gezinnen, oorlogsveteranen en priesters met iconen en kruisen. Men scandeerde 'Leve Wit-Rusland' en 'Wij geloven, wij kunnen het, wij gaan winnen.' Vandaag zal blijken of de oppositie een kritische massa creëert en de politie zich afzijdig blijft houden.

Wit-Rusland wordt al twaalf jaar autoritair geregeerd door Loekasjenko. Hij handhaaft een planeconomie in sovjetstijl, alsmede censuur en onderdrukking van elke vorm van oppositie. Op het platteland geldt 'batka' (vadertje) niettemin als een krachtig leider die Wit-Rusland de excessen van het wilde kapitalisme bespaarde. Veel EU-waarnemers werden dit keer niet eens tot Wit-Rusland toegelaten.

De oppositie probeert nu een 'kleurenrevolutie' naar Georgisch en Oekraïens model van de grond te krijgen. Verliezend kandidaat Milinkevitsj eiste een tweede, eerlijke, stemronde en vroeg zijn aanhang vanavond opnieuw bijeen te komen. Hij krijgt in de officiële telling slechts zes procent, maar hecht daar geen waarde aan. Hij achtte zichzelf vanochtend goed voor zo'n dertig procent, Loekasjenko zou net geen vijftig procent hebben gehaald.

Reportage: pagina 5
    • Coen van Zwol