What's next? Beek!

Je hoort weinig meer over de cocakolonisering van de wereld. Het is blijkbaar gewoon geworden. Je kunt voor een habbekrats aan de opium in Laos, bungee jumpen in Zambia of duiken in Honduras. What's next? Het komt steeds meer binnen handbereik - als je maar vroeg genoeg boekt. En dat is nu.

En dus zitten we straks weer native te wezen bij de Hmong, Ngoni en Lenca. Met een beetje mazzel proeven we van de kleefrijst en de garnalenpasta, maar waarschijnlijk is dat niet. Op zoek naar de onontdekte parels van de Lonely Planet, betekent meestal met z'n allen in een internetcafé of een piercingshop banana pancakes eten voorafgaand aan een full moon party langs de oevers van een volontdekt stukje authentieke wereld. Zeg maar, het afgetrokken bounty-gevoel van het Strand aan de Maas, maar dan na dertien uur vliegen.

Ik heb daar wel zorgen over. Wat valt er voor onze kinderen nog te ontdekken? En belangrijker nog, wat gaan de kinderen van die mensen in Laos eigenlijk ontdekken zodra ze er geld voor hebben? Dat laatste vrees ik, weten we wel: ons! Carrefour, Nike en Dunkin Donuts natuurlijk. Van Peking tot Kazan is Ikea tegenwoordig je-van-het. En dan gáát het nog over goede smaak. Maar je wordt er wel eng van.

Volgens WOA, World Overpopulation Awareness, halen we voor het einde van de 21ste eeuw de tien miljard nog wel. Tegen die tijd hoeven we niet meer nieuwsgierig te zijn omdat we dan alles al van elkaar weten, eten en dragen. Pas dáárna gloort de hoop. Dan krimpt de wereldbevolking. Dan gaan er onherroepelijk complete malls tegen de vlakte, worden wijken van hun fundament gerukt en zesbaanswegen als linten van een patchwork deken getrokken. Immers, geen hond die er dan nog gebruik van maakt. Ergens in 2100 zal de natuur de verlaten uitlopers van de cocakolonisatie overwoekeren, net zoals het de oude Khmer vijf eeuwen geleden is vergaan. Ik kan niet wachten. De Universiteit van Maastricht wist vorige week te vertellen dat Limburg binnen veertig jaar al ontvolkt raakt. Dan ben ik nog maar 78! Kun je eindelijk met een schoon geweten native doen. Gewoon een enkeltje Beek nemen.

Oud-correspondent in China en (beginnend) filmmaker
    • Floris-Jan van Luyn