Views in New York

'Sinds het winnen van de Thelonious Monk Award en eigenlijk telkens weer als ik er vandaan kom, denk ik: 'ik moet er gaan wonen'. In New York laten de musici mij goed klinken, ik kom er verder. Wat mij tegenhoudt is geld. Het is er echt geen vetpot. Ik zie het niet zitten om op een klein kamertje in Brooklyn te wonen en voor een luttel bedrag te spelen in kleine clubjes. Weer helemaal onderaan beginnen. Nee. De muzikale voldoening zou groot zijn, maar verder zou ik er veel voor moeten opgeven. Daarom kies ik er toch voor om hier te blijven. In Nederland vind ik een ander soort muzikale groei, met musici als Bert van den Brink, plus een comfortabeler leven.'

Jesse van Ruller Foto Lex van Rossen AMSTERDAM. 17-3-2006. JESSE VAN RULLER FOTO LEX VAN ROSSEN T.A.V. MUZIEKREDAKTIE Rossen, Lex van

Jazzgitarist Jesse van Ruller (Amsterdam, 1972) toog eind vorig jaar weer naar New York om met tenorsaxofonist Seamus Blake, organist Sam Yahel en drummer Bill Stewart de opvolger van de succes-cd Circles te maken. Op Views staan acht jazzcomposities uit de pen van Van Ruller. De gitarist, die in '95 als eerste Europeaan de prestigieuze Thelonious Monk Competition in Washington won, maakte diverse albums met eigen bands. Daarnaast speelt hij met onder anderen Francien van Tuinen, Stefan Lievestro en Michiel Borstlap en is hij gitarist in het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. In september is hij gastprogrammeur van het festival Jazz International Rotterdam.

'Ik koos bewust opnieuw voor deze Amerikaanse jazzmusici. Wanneer je elkaar een beetje kent, en je weet hoe ieder speelt, wordt het muzikaal veel interessanter. Ik heb een paar nare ervaringen achter de rug. Met onbekende leenmusici ontstaat al snel een soort schnabbelsfeer, waarbij mensen vooral komen spelen om het geld. Ik weet het, de jazzscene heeft het zwaar. Geld is belangrijk. Maar als je maanden stukken hebt zitten schrijven, wil je gewoon betrokkenheid. Het doodt alle inspiratie wanneer het musici weinig uitmaakt hoe het klinkt. Zo wil ik niet werken.

'Spelen met Blake, Yahel en Stewart is ongelofelijk prettig. Zij geven véél. Het is de beste band waarmee ik ooit heb gespeeld. Deze musici zijn zo snel, zo flexibel, het zijn ware profs. Spelen met hen opent mij weer eens goed de ogen. Het licht gaat weer even feller branden. Dat zou intimiderend kunnen zijn, beangstigend misschien, maar het gaat me juist best makkelijk af. Het geeft mij en mijn spel een lift.

'Bij het schrijven van de nummers had ik hen al in mijn hoofd. Zoals een schilder zich zijn schilderij voorstelt, wist ik, met mijn innerlijke oor, al hoe het zou klinken. Het geluid van die drie is zo typisch en herkenbaar, zeker de drums van Bill Stewart. Ik ben dol op drums. Hij is in het stuk Super Dry op zijn best. Zo'n funky geluid.

'We hebben het album in één dag opgenomen. Dat is een kort tijdsbestek, ja, maar met dit soort professionele jongens kan dat. Wil dat zelfs. Met hun ervaring en inzicht weten ze meteen wat een nummer nodig heeft. Na één, twee takes staat het erop. Views kun je op diverse manieren interpreteren. Van zicht op Manhattan tot nieuwe inzichten in de muziek. Die krijg je in New York iedere dag. Ik ga er ieder jaar een paar weken naartoe. Me laven aan de muziek en de sessies af. Dan zie ik veel jonge musici, wachtend op hun kans. Dan denk ik, toch blij dat ik dat stadium achter de rug heb.'

Jesse van Ruller: Views (Chriss 1273). Concertdata: Van Ruller is 25/3 gastsolist bij het Residentie Orkest Dr. Anton Philipszaal Den Haag res (070) 3609810. 2/4 Jesse van Ruller Trio: Roestbak Almere res (036) 5324141. 21/4 Duo met Michiel Borstlap: De Doelen Rotterdam res (010) 2171717.

    • Amanda Kuyper