Veel stemmen in het eigen stembureau

Het openbaar ministerie in Den Bosch begint een onderzoek naar mogelijke verkiezingsfraude in Landerd. Het OM doet dat op verzoek van burgemeester W. Doorn van de Brabantse gemeente.

Aanleiding tot het onderzoek is de verkiezingsuitslag van 7 maart, waarbij volgens de burgemeester een van de kandidaten 'een opmerkelijk hoog aantal stemmen' kreeg in stembureau 6, gevestigd in het zorgcentrum Compostella in het dorp Zeeland. Het betreft Guus te Meerman van de partij Zeelands Welzijn, die lid was van stembureau 6. Te Meerman haalde in 'Compostella' 181 stemmen. Hij kreeg in de andere stembureaus respectievelijk nul, nul, nul, één, zeven en drie stemmen.

Deze uitslag is voor het hoofdstembureau reden geweest om de aldaar gebruikte stemmachine aan een onderzoek te onderwerpen, aldus de gemeente. Daaruit kwamen geen onregelmatigheden naar voren. De leden van het stembureau verklaarden dat er niet iets bijzonders is gebeurd.

De gemeente zette een punt achter de kwestie, maar weekblad De Arena deed dat niet. Het ondervroeg telefonisch 582 stemgerechtigden van stembureau 6. Van hen zeiden 448 (ruim 40 procent van de uitgebrachte stemmen) te hebben gestemd. Volgens De Arena meldde slechts één kiezer op Te Meerman te hebben gestemd. Voor de burgemeester is de uitkomst van deze enquête samen met de opmerkelijke uitslag reden in overleg te treden met Justitie. In De Arena meldt Te Meerman dat hij 'niks verkeerd' heeft gedaan. 'Ik ben geen figuur die gaat rommelen met stemcomputers'.