Ugly Duckling

Rapgroep Ugly Duckling uit Long Beach, Los Angeles maakt hiphop die zo weinig om het lijf heeft dat het lijkt te zijn ingerapt op het naaktstrand. Luchtige, duidelijk door hiphop uit de jaren tachtig geïnspireerde feestmuziek, die het tempo hoog houdt en de pretenties laag. Ver weg zijn de bandana's en rokende pistolen die hiphop uit deze regio vaak domineren, even ver weg de diepzinnig bedoelde onzinteksten van collega's in de hiphopondergrondse. De hiphop van Ugly Duckling is frivool en funky, vol fragmenten uit oude jazz- en funkplaten die elkaar in strakke loops snel afwisselen.

Met snelle, cirkelende basloopjes, spetterend koper, stevige drumbreaks en opzwepende kreten, lijkt het een kwestie van tijd voordat James Brown zelf plaatsneemt achter de microfoon. Maar het zijn rappers Andy en Dizzy die met hun manier van rappen nadrukkelijk knipogen naar het verleden. Hun ouderwetse metaforen en belegen rapstijl passen goed bij het retro-gevoel op deze plaat met oproepen tot publieksparticipatie en gescheld op commerciële rappers. Het is allemaal al eens gezegd en ook vele malen creatiever. Gelukkig dendert de groove voort, zodat Bang for the Buck zo'n zeldzame hiphopplaat is die ondanks de rappers toch de moeite waard is.

Ugly Duckling - Bang for the Buck (All City Music/PIAS, 0057006020)
    • Saul van Stapele