Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over dyslexie. Vroeger werden mensen die moeite hadden met leren lezen en schrijven vaak als dom bestempeld. Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat iets in de hersenen ervoor zorgt dat mensen met dyslexie moeite hebben om letters en klanken te herkennen. En aandacht voor de verkiezingen in Wit-Rusland van zondag, waar 'de laatste dictator van Europa', president Aleksandr Loekasjenko, er door middel van manipulatie, geweld en intimidatie voor heeft gezorgd dat hij is herkozen. Ned.1, 20.30-21.05u.

In het praatprogramma MAX & Catherine is zangeres Laura Fygi (foto) te gast. Ook aanwezig modeontwerpster Sheila de Vries. Ned.1, 17.35-18.30u.

Nova. Onder meer aandacht voor de medicijnen die door de farmaceutische industrie worden gepropageerd en een gesprek over het lot van Al-Qaedastrijders die Nederlandse commando's in Afghanistan aanhouden.

documentaire

Around the world in 80 treasures: Australia to Cambodia. Presentator Dan Cruickshank bezoekt vanavond o.a. St. James' Church in Sydney, ontworpen door de Britse architect Francis Greenway, die naar Australië werd gestuurd als gedetineerde. Verder: kunst van de aboriginals. BBC2, 20.00-20.30u.

Real story with Fiona Bruce. Reportage over het gokken via de computer. Nieuwe wetten maken het steeds gemakkelijker om te gokken. Gokverslaafden kunnen echter maar moeilijk hulp vinden. BBC1, 20.30-21.00u.

Göring in Nürnberg. Slot van een 2-delige documentaire over Hermann Göring, die op 1 oktober 1946 tijdens de processen in Neurenberg schuldig werd bevonden en veroordeeld werd tot de strop. Twee uur voor zijn terechtstelling maakte hij met een blauwzuurcapsule een einde aan zijn leven. België 2 (Canvas), 20.50-21.40u.

Super surgery: 72 kilo tumour. Portret van een 47-jarige Roemeense, bij wie tumoren op de huid, de weefsels en het bot groeien. Discovery Channel, 21.00-22.00u.

Die grossen Kriminalfälle: Bernhard Kimmel. In december 1981 wordt Bernhard Kimmel samen met een kompaan betrapt bij een bank-inbraak. De man, die in de periode 1956-1961 samen met zijn vrienden reeds honderden inbraken op zijn naam had, werpt een granaat en doodt een politieagent. Na 31 jaar celstraf komt hij in 2003 vrij. ARD, 21.00-21.45u.

The bridge on the river Kwai: The documentary. Deze 415 km lange spoorlijn werd aangelegd door geallieerde krijgsgevangenen, door onmogelijk terrein, onder onmogelijke omstandigheden en met primitieve middelen. National Geographic, 22.00-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gesprekken met vijf ex-prostituees, die uit het 'leven' wilden stappen en circa een half jaar geleden een eetcafé begonnen dat nu failliet is. Verder rapper Brainpower en aan tafel zit acteur Jack Wouterse. Ned.3, 19.00-19.50u.

Het familiediner. Eerste aflevering van een nieuwe reeks waarin presentator Bert van Leeuwen met een diner ruziënde familieleden weer nader tot elkaar wil brengen. Vanavond met de broers Piet en Henk van de Wiel, die al zes jaar met elkaar in onmin leven. En bij de zussen Lauriëtte en Loes draait de ruzie om een antieke klok uit de erfenis. Ned.1, 22.00-22.55u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn het wielertalent van Nederland Thomas Dekker over het komende wielerseizoen en zanger Jeroen Willems, die op dit moment langs de Nederlandse theaters toert met de voorstelling Brel 2. Talpa, 23.05-0.15u.

consument

Radar. Vanavond over een computerbedrijf dat klanten laat betalen, maar vervolgens niet levert. En een skatestest waarin zes verschillende skates op snelheid, uiterlijk en wendbaarheid worden onderzocht. Ned.2, 20.30-21.05u.

sport

Holland sport. Praatprogramma over sport met vanavond magnetiseur Henk de Gier, die wekelijks een groot aantal voetballers uit de eredivisie behandelt. Een van hen is Vitesse-doelman Harald Wapenaar, die ook gast is. Op de massagetafel ligt de oudste speler uit de eredivisie, Feyenoord-doelman Patrick Lodewijks. Ned.3, 20.25-21.15u.

muziek

Klassiek: Dvorák-6de symphonie. Het Radio Filharmonisch Orkest Holland speelt onder leiding van dirigent Leonard Slatkin de 6de symfonie van Antonin Dvorák. Het concert werd opgenomen op 15 januari 2005 in het Amsterdamse Concertgebouw. Ned.3, 0.00-0.50u.