Televisie Film van de dag

Quiz Show. In George Clooney's Goodnight, and Good Luck. (nu in de bioscoop te zien) speelt het medium televisie een heldenrol in de neergang van communistenjager Joe McCarthy. We spreken dan over begin jaren vijftig. Hoe anders is het een paar jaar later. Robert Redfords met veel gevoel voor detail gemaakte Quiz Show speelt eind jaren vijftig en vormt een mooi tweeluik met Clooney's film. Waar Clooney televisie de redder van de democratie laat zijn, verliest het medium waar miljoenen mensen naar keken in Quiz Show voor altijd zijn onschuld. Het vertelt het waargebeurde verhaal van universitair docent Charles Van Doren die het in de quiz 'Twenty One' opnam tegen een eenvoudige joodse arbeider, Herbie Stempel. Nadat hij verloor van de ideale schoonzoon Van Doren claimde Stempel dat de quiz doorgestoken kaart was. Waar of niet? Met Ralph Fiennes en John Turturro.(Robert Redford, 1994, VS), Net 5, 20.30-23.05u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg